Superprestige Zonhoven ‘zwaarder dan ooit’

Superprestige Zonhoven ‘zwaarder dan ooit’

ava

Komende zondag is de kuil in Zonhoven het decor voor de tweede Superprestige-manche. De omloop wordt beschreven als ‘zwaarder dan ooit’. Offroadbiking.eu ging woensdag een kijkje nemen tijdens de jeugdinitiatie.

Jeugdinitiatie

Heel wat lachende en enthousiaste gezichten waren er woensdagnamiddag te zien in het mulle Limburgse zand. De jonge rennertjes stonden volledig uitgedost klaar om met hun helden -de renners van Telenet-Fidea- even alles te geven op de omloop.

Tom Meeusen -zonder helm!- ontpopte zich tot een waar vaderfiguur. De man uit Essen nam de rennertjes mee op sleeptouw.

‘Zwaarder dan ooit’

De renners zullen dit jaar in Zonhoven een extra zware omloop voor de wielen krijgen. Het lange ‘recuperatiestuk’ in de heide is verdwenen en is vervangen door twee loophellingen. De wijziging heeft zijn impact. Zo is de omloop voortaan geen 2,8 km lang, maar 2,6 km.

“De lange strook klimmen en dalen op de open heide hebben we weggelaten omdat we ze weinig functioneel vonden,” liet de organisatie weten. “Op TV zorgde ze weliswaar voor mooie natuurbeelden, maar uiteindelijk stond er weinig publiek.”

“We wilden de omloop daarom compacter en meer centraal. Ter vervanging hebben we nu één langere strook bergop en twee kortere. Twee kan je met de fiets nemen, eentje omwille van het mulle zand en de steigingsgraad niet. Er is ook een extra strook van 50 m los zand. Dit alles zal de wedstrijd een andere dimensie geven.”

“Het geheel wordt ongetwijfeld attractiever, spannender en lastiger.” En of het geheel een stuk lastiger wordt. Puffen en zuchten waren er te horen op het nieuwe stuk. Met wat geluk kunnen ze één helling op rijden, de andere moeten ze sowieso van de fiets.

Ook Sven Nys draaide woensdagvoormiddag zijn rondjes. De kannibaal van Baal was onder de indruk.

“Het mooiste parcours dat je je als veldrijder kan dromen. Hier doe je het voor,” glunderde hij. “De omloop is prachtig, maar heel, heel lastig. Hier hoeft het absoluut niet te regenen om een droomcross te creëren. Wie de beste conditie heeft, zal winnen. Er hoeven geen tekeningetjes bij. Eerlijker kan niet.”

“Zoals de omloop er nu bij ligt zullen we drie keer bergop moeten lopen. Misschien dat er op één helling vastgereden sporen kunnen komen. In dat geval kunnen we fietsen tot op de top. Anders is het sleuren tot boven. Het wordt voor een flink deel een pure zandcross,”voorspelde Nys.

Ook Bart Wellens is het er mee eens: “De omloop is dubbel zo zwaar als vorig jaar. Wie niet goed is, zakt er onmiddellijk door.”

De sterkste zal winnen

Het wordt een titanenstrijd op de omloop in Zonhoven. Vorig jaar was het Zdenek Stybar die met de overwinning ging lopen. De renner van Quick-Step werd in de laatste ronde op de hielen gezeten door zijn ex-teammaat Kevin Pauwels.

Dit jaar zijn de ogen gericht op Pauwels. De man uit Kalmthout reed vorige week in Tabor een prachtige wedstrijd en kwam met ruime voorsprong als eerste over de meet. Het is afwachten of hij zijn kunstje nog eens kan overdoen op Belgische bodem.

Naast Pauwels zijn het vooral Zdenek Stybar en Sven Nys die de meeste aanspraak maken op de overwinning. Al heeft Nys zijn zinnen gezet op de Koppenbergcross twee dagen later. Het wordt afwachten wat Niels Albert doet. De Belgisch kampioen kwam er de afgelopen twee wedstrijden -één gehinderd bij de start- niet echt aan te pas. Wie zorgt er voor de verrassing?

“Toppers kunnen tonen dat ze toppers zijn”

Voor Bart Wellens is het duidelijk: “Het wordt de zwaarste zandcross van het seizoen. Niet te vergelijken met Koskijde bijvoorbeeld. Het zand daar stelt in verhouding niets voor.”

“Het zal er bijgevolg op aan komen van je op geen enkel moment te vergalopperen. Belangrijk pluspunt is dat de toppers kunnen tonen dat ze toppers zijn. Met één restrictie: als Kevin Pauwels met dezelfde benen als in Tabor en Pilzen fietst, dan wint hij met anderhalve minuut voorsprong,” voorspelde Bart.

Druk wedstrijdprogramma

Het wedstrijdprogramma van de 3de Superprestigeveldrit in Zonhoven ziet eruit als volgt:

-10u45: vrouwen
-11u45: Ridley Cup voor juniores
-13u15: Superprestige Topsport Vlaanderen beloften
-15u00: Superprestige Topsport Vlaanderen elite.

Technische gegevens

Plaats: Zonhoven, België
Manche: 2 van 8
Categorieën: Elite, beloften, vrouwen en juioren

Lengte omloop: 2,6 kilometer
Start: 15u00 uur
Televisie: VT4

Zaterdag volgt er nog een volledige overzicht van de omloop in Zonhoven.

Tekst: Brecht Toelen
Foto’s: 
Brecht Toelen – www.unique-pictures.be