Fiere Sven Nys ziet zoon Thibau Belgische titel pakken bij de eerste jaars nieuwelingen in Oostende

Fiere Sven Nys ziet zoon Thibau Belgische titel pakken bij de eerste jaars nieuwelingen in Oostende

De hoofdrol op zijn schouders krijgen, verkennen met papa en dan de rol afmaken dat deed Thibau Nys in Oostende. Hij klopte zijn medevluchters Lennert Belmans en Ward Huybs voor de titel bij de eerste jaars nieuwelingen in Oostende.

Oostende ontwaakte en alle renners waren onmiddellijk volop bezig met hun voorbereiding voor het Belgische kampioenschap. Om 12.00 u stipt startten de eerste jaars nieuwelingen voor hun strijd voor de Belgische driekleur over een wedstrijd van 30 minuten. Met 46 rijders kwamen ze aan de start. De topfavorieten waren Dante Coremans en Thibau Nys. Al een gans seizoen betwistten zijn onder hun tweetjes over winst en verlies. Maar er waren kapers op de kust die wel eens een rol van betekenis konden spelen onder meer Arne Baers, Lennert Belmans, Ward Huybs en Yorben Lauryssen zouden wel eens de  derde spreekwoordelijke  hond kunnen zijn die met de titel aan de haal gingen. Benieuwd wat er in de wedstrijd zou gaan gebeuren. Het begon al met een aanpassing van het parcours voor onze eerste jaars nieuwelingen. Zij moesten maar een kleine lus maken op het strand. Voor sommigen was dit in hun voordeel, anderen waren er een beetje misnoegd over…. Maar de organisatie besliste dit en daar kon niks meer aan veranderen.

Gespannen gezichten bij de aanvang van hun Belgische titelstrijd. Bij supporters, verzorgers, …. kortom bij iedereen begon de spanning te stijgen naar mate de klok korter naar twaalf uur kwam. Het startsein werd gegeven en weg waren zij voor dertig minuten bloedstollende wedstrijd. Het parcours lag er drassig bij door de regenval die er tijdens de nacht naar beneden was gedwarreld. We kregen een snelle start van Thibau Nys. Hij had de richtlijnen van papa goed in zijn achterhoofd zitten maar ook de anderen lieten niet begaan. Dante Coremans en Lennert Belmans volgden onmiddellijk in zijn spoor. Het cruciale punt in de omloop waren de balken : Thibau Nys en Dante Coremans legden onmiddellijk hun kaarten op de tafel en lieten de concurrenten zien hoe makkelijk zij daar over de balken sprongen. De anderen moesten al van de fiets af. Deze twee mannen vonden elkaar en trokken door in de zandstrook. Lennert Belmans probeerde zijn wagonnetje aan te pkken. Voor de anderen was het alle hens aan dek of de drie koplopers waren vliegen. Vooraan begrepen de drie dat ze de wedstrijd van in het begin moesten hard maken. Dante Coremans nam hierin zijn verantwoordelijkheid. Uit de achtergrond kwamen Ward Huybs terug en hij vond de aansluiting bij de koplopers.

Ronde twee : we hadden voorin een kopgroep van vier renners : Lennert Belmans, Dante Coremans, Thibau Nys en Ward Huybs. Uit de achtergrond kwamen nog jongens opzetten die hun start wat gemist hadden. De vraag was of zij ooit in de kop van de wedstrijd zouden geraken. Ze deden alvast heel goed hun best. Yorben Lauryssen was de eerste achtervolger op 7 sec. Daarna kwamen Arne Baers, Jelle Declercq, Jetze Van Compernolle terug. De koplopers voelden de druk stijgen. Dante Coremans en Thibau Nys verhoogden hun tempo. Lennert Belmans en Ward Huybs voleden dat dit tempo even te hoog lag en hielden hun eigen tempo aan. Ze moesten wel een paar meters prijs geven op de twee koplopers maar veel was het niet. Arne Baers voerde de achtervolging. Yorben Lauryssen probeerde hem te volgen. Met z’n tweetjes waren zij op zoek naar de rijders voor hen. Ward Huybs en Lennert Belmans vonden hun tweede adem en reden het dag op de leiders terug dicht.

Ronde drie : Met nog drie ronden voor de boeg kregen we voorin een trio : Dante Coremans, Thibau Nys en Lennert Belmans. Ward Huybs probeerde de schade te beperken en bleef op ongeveer een dertigtal meters hangen. Hij voelde de hete adem van Arne Baers in zijn nek. Ook Yorben Lauryssen die op 18 sec reed van de koplopers probeerde nog om dichterbij te komen. De anderen renners die gestart waren hingen al op meer dan 49 sec. van de koplopers. Die telden niet meer mee voor de podiumplaatsen. Voorin was er een goede verstandhouding van de drie leiders in koers. Maar Ward Huybs geloofde nog in zijn podiumkansen en halfweg van deze ronde kon hij de aansluiting opnieuw maken. Achter deze vier kwam Yorben Lauryssen door op de vijfde plaats gevolgd door Arne Baerts. Voorin kon het steekspel gaan beginnen. Ieder om de beurt deelde een speldenprik uit tot er eentje in de fout zou gaan. Dat gebeurde er met Dante Coremans.

Ronde vier : Thibau Nys en Ward Huybs roken hun kansen nu Dante Coremans in de fout was gegaan en ze trokken goed door. Dante Coremans moest even bekomen van zijn foutje en kreeg Lennert Belmans in zijn buurt. Yorben Lauryssen, Arne Baers, Jelle De Clercq waren aan het strijden voor de vijfde plaats. De relatieve korte herstelperiode voor Dante en Lennert gaven hun vleugels om terug naar de koplopers toe te rijden. Alles was terug mogelijk. Dante Coremans nam onmiddellijk de leiding terug in handen en probeerde zijn medevluchters onder druk te zetten. Het beloofde een spannende finale te worden.

Ronde vijf : Met nog één ronde voor de boeg hadden we nog steeds vier leidiers : Dante Coremans, Thibau Nys, Lennert Belmans en Ward Huybs. De hartslag werd de hoogte in geduwd bij deze vier leiders. Naar de balken toe en daar sloeg opnieuw het noodlot toe bij Dante Coremans. Hij gleed onderuit en kwam ten val. Zijn naaste concurrent Thibau Nys zag het gebeuren en liet niet begaan. Lennert Belmans gaf een gedreven indruk en kon de aanval van Thibau Nys beantwoorden. Ward Huybs had het wat moeilijker om mee te gaan met de twee. Hij bleef op een aantal meters hangen. Dante Coremans had toen al een achterstand van 10 sec. Dus de strijd voorin kon gestreden worden tussen een trio. Nys nam onmiddellijk initiatief maar Lennert Belmans en Ward Huybs vochten terug en kwamen op zijn wiel te zitten. Zou het uitgevochten worden in een sprint hoorde je de supporters zich al afvragen? Maar nee hoor, want Thibau Nys zette zich aan de kop van de groep en gaf deze positie niet meer af tot aan de finish. Lennert Belmans werd tweede en de derde plaats was voor Ward Huybs.

Daguitslag :

  1. Thibau Nys
  2. Lennert Belmans
  3. Ward Huybs
  4. Dante Coremans
  5. Yorben Lauryssen

Na afloop van de wedstrijd konden we zien hoe gelukkig de papa Sven Nys was met de titel die zijn zoon behaalde in Oostende. Zijn inspanningen om samen met zoon Thibau het parcours te gaan verkennen en de richtlijnen mee te geven, hebben er toe bijgedragen dat zoon Thibau vanaf nu in de driekleur mag rondfietsen.

‘Ik heb de raad van papa goed opgevolgd. Hij zei me welke bandendruk ik moest gebruiken en welke de cruciale punten op de omloop waren. Ik ben heel blij met deze Belgische titel,’aldus Nys junior.

Publicatie : Nancy Aerts

foto’s : Marc Bluys