Titelfavoriet Ryan Cortjens maakt rol waar in Oostende

Titelfavoriet Ryan Cortjens maakt rol waar in Oostende

Als grote topfavoriet naar voor geschoven en zijn zinnen volledig op deze wedstrijd zetten. Dat was het uitgangspunt voor Ryan Cortjens. Hij heeft de rol kunnen waarmaken en mag vanaf nu met de Belgische driekleur rondrijden. De tweede plaats was voor Wout Vervoort en de derde plaats is voor Yente Peirens.

Door het wegvallen van Witse Meeussen door hartproblemen leek de weg open voor Ryan Cortjens om de titel binnen te rijven bij de tweedejaars nieuwelingen. De Lanakense  veldrijder van IKO Enerthem-Beobank had er naar uitgekeken om hier vol voor de titel te gaan. Hij is al een gans seizoen sterk aan het rijden. Dus kon alleen pech hem van de titel houden. Kapers die hem eventueel wat kunnen komen storen zijn Michael Bervoets, Yente Pierens maar ook de outsider Wout Vervoort en Jenno Berckmoes mogen bij de kanshebbers genomen worden.

Ook bij onze tweedejaars nieuwelingen kon je spanning van hun gezichten aflezen. De start werd gegeven en je zag al meteen hoe gedreven Ryan Cortjens was. Hij vloog als een speer uit een boog weg van de start. Michael Bervoets, Jelle Vermoote, Jenno Berckmoes, Wout vervoort volgende in zijn spoor. Het was uitkijken naar de eerste zandpassage om te zien hoe de kaarten kwamen te liggen. Er werd heel veel gevallen maar daar trokken de koplopers zich weinig van aan. Diegenen die zijn start een beetje gemist had was Yente Pierens. Hij moest er alles aan doen om een weg te banen tussen de renners. Voorin werd de groep gevormd door Ryan Cortjens, Jelle Vermoote, Michael Bervoets, Wout Vervoort, Yente Pierens, Lukas Malezewski, Jenno Berckmoes. Het was Michael Bervoets die het groepje ging leiden om te zien hoe goed zijn medevluchters waren. Maar lang mocht het spelletje niet duren. Ryan Cortjens voelde zich goed op deze omloop en versnelde een eerste keer. Michael Bervoets werd onmiddellijk op tien seconden gezet. Hij ging vlot door. Achter hem gingen Michael Bervoets en Wout Vervoort in de tegenaanval. Ook Yente Pierens die aan een goede remonte bezig was kwam aansluiten.  Een opgave voor Berre Hermans werd er doorgegeven door de speaker.

Met nog drie ronden te rijden hadden we voorin een ontketende Ryan Cortjens. Michael Bervoets die goed aan zijn wedstrijd begonnen was, zagen we langzaam achteruit gaan? Wat was er aan de hand met Michael Bervoets? Ryan trok zich er niks van aan en deelde zijn wedstrijd perfect in. Hij liet de achtervolgers tanden stuk bijten om de kloof terug te dichten. De eerste achtervolgers was Wout Vervoort die op 13 sec volgde. Yente Pierens hing op 18 sec. Dan een groepje met Lennert Meulemans, Jelle Vermoote, Michael Bervoets, Jenno Berckmoes en Robbe Willems.

Met nog twee ronden voor de boeg had Ryan Cortjens al een mooie voorsprong bij elkaar gefietst. Toch was het opletten dat pech niet om de hoek loerde. Ronde na ronde diepte hij zijn voorsprong uit. Wout Vervoort was de eerste achtervolger op 20 sec. De derde in wedstrijd was Yente Pierens op 27 sec. Michael Bervoets op 42 sec. Lucas Makezsewski, Nicolas De Smet, Jelle Vermoote, Robbe Willems, Jenno Berckmoes, Joachim Van Looveren probeerden om nog zo dicht mogelijk te eindigen maar deden nooit mee voor podium. Michael Bervoets reed het gat op Yente Pierens terug dicht en geloofde in zijn kansen om ook op het podium te komen.

Bij ingang van de laatste ronde had Ryan Cortjens 21 sec. voorsprong op Wout Vervoort. Yente Pierens hing op 32 sec. en Michael Bervoets die een terugval kende zat op 43 sec. Het groepje met Lukas Makezsewski en Jelle Vermoote op 58 sec. De anderen waren al uitgeteld voor de podiumplaatsen. Met een solo slim wedstrijd wist Ryan Cortjens zich naar de eerste Belgische titel te rijden in het veld. De tweede plaats was voor Wout Vervoort die een ganse wedstrijd in de achtervolgersrol was geduwd. De derde plaats was voor Yente Pierens die door zijn gemiste start alles op achtervolgen heeft moeten zetten.

 

Daguitslag :

  1. Ryan Cortjens
  2. Wout Vervoort
  3. Yente Pierens
  4. Michael Bervoets
  5. Lukas Makezsewski.

Publicatie : Nancy Aerts

foto’s : Marc Bluys