Sven Nys klopt Niels Albert in de spurt in Hasselt

Sven Nys klopt Niels Albert in de spurt in Hasselt

ava

Sven Nys heeft de derde manche van de Bpostbanktrofee in Hasselt gewonnen. De wereldkampioen klopte Niels Albert in de spurt. Belgisch kampioen Klaas Vantornout werd derde. Nys blijft uiteraard leider in de Bpostbanktrofee.

Bart Wellens en Tom Meeusen maakten hun rentree in Hasselt, al waren hun blessures wel nog niet helemaal van de baan. Belgisch kampioen Klaas Vantornout was de snelste starter en zette iedereen meteen onder druk. Hij pakte in de tweede ronde ook wat bonificatieseconden, goed voor zijn klassement. Vantornout nam het peloton enkele ronden mee op sleeptouw.

Niels Albert, gewoontegetrouw slecht gestart, kon echter Vantornout bij de lurven vatten. Albert trok het tempo op en enkel Vantornout en Wietse Bosmans konden volgen. Voor Nys het signaal om in de achtervolging te gaan. Bosmans moest vooraan de rol lossen en zo kon Nys de aansluiting maken bij Albert en Vantornout.

Het trio hield het tempo hoog en zo was het moeilijk voor de achtervolgers om nog aan te sluiten. De Telenet-Fideaploegmaten Corné Van Kessel, Tom Meeusen en Bart Wellens reden samen met Bart Aernouts, Wietse Bosmans en Van Amerongen in een top tien positie. In de voorlaatste ronde konden Van Kessel en Meeusen even tot bij de koplopers rijden. Maar ze reden zich vast in het zand en moesten zo de drie tenoren laten rijden.

Het draaide uit op een spurt die Nys vlot won van een ontgoochelde Albert. Klaas Vantornout werd derde. Tom Meeusen, met ingetapete voet, kon mooi beslag leggen op de vierde plaats vlak voor ploegmaat Van Kessel. Bart Aernouts, Wellens, Bosmans , Van Amerongen en Jim Aernouts vervolledigden de top tien. Kevin Pauwels kwam ook vandaag niet in het stuk voor en werd veertiende.

Bij de beloften zagen we een spannend duel tussen Wout Van Aert en Gianni Vermeersch. Ook Mathieu Vanderpoel mengde zich in het debat. Van Aert won uiteindelijk met een halve minuut voorsprong op Vanderpoel, die in extremis nog over Vermeersch ging.

Bij de dames kregen we een regelrecht duel tussen Sanne Cant en Helen Wyman. In de spurt versloeg de Belgische kampioene de Britse. Haar landgenote Gabby Durrin mocht mee op het podium.

Yannick Peeters was de beste bij de junioren. De Europese kampioen was bijna tien seconden sneller dan Eli Yserbyt. Kobe Goossens bolde een halve minuut later over de streep. De winst bij de nieuwelingen ging naar de Nederlander Mich Groot voor Alex Colman en Alessio Dhoore.

Sven Nys had niet zo een beste start. ‘Ik verloor wat posities en schakelde dan over op rhino’s en daardoor had ik meer grip in de bochten. Toen Niels kon opschuiven, wist ik dat het vijf voor twaalf was. Het was vandaag vooral een tactische koers. Alles moet perfect mee zitten. Ik wist dat als we alle drie goed door het zand gingen, dat voor de zege streden. Ik was de snelste in de spurt. Na zo’n koers telt ook de kracht mee. Ik had nog een versnelling in huis en kon daarmee het verschil maken. Het is altijd goed als de eerste dag van een dubbelweekend wint, ‘wist Nys.

Niels Albert klopte na de aankomst gefrustreerd op zijn stuur. ‘Toen de wedstrijd in zijn definitieve plooi viel, kreeg ik de rest er niet af. Ik bleef op bepaalde stukken op vermogen rijden, maar meer kon niet. In de spurt zat iedereen volledig à bloc. Niemand had wat overschot, iedereen reed op zijn limiet. Maar ik ben toch nog tevreden. Ik kan terug koers maken en dat is ook niet onbelangrijk. Morgen in Gavere wint diegene die het best recupereert, ‘vertelde de BKCP-renner.

Klaas Vantornout reed van start tot finish mee aan de leiding. ‘Ik heb van in het begin iedereen onder druk blijven zetten, zodat niemand kon terugkeren. In de laatste ronde ging het zo snel dat we niet voldoende konden recupereren. Het was op het scherp van de snee. Het werd een spurt van drie levende lijken. Ik ging nog net op tijd voorbij Van Kessel. Albert was nog sterker in de loopstroken en Nys zat ook nog goed. Zo was het moeilijk om te winnen, ‘aldus de Belgische kampioen.

Top tien:

  1. Sven Nys in  59’53
  2. Niels Albert
  3. Klaas Vantornout
  4. Tom Meeusen
  5. Corne Van Kessel
  6. Bart Aernouts
  7. Bart Wellens
  8. Wietse Bosmans
  9. Thijs Van Amerongen
  10. Jim Aernouts