Sven Nys kwam, zag en overwon in onemanshow in Waregem

Sven Nys kwam, zag en overwon in onemanshow in Waregem

ava

Sven Nys is voor de negende keer in zijn carrière Belgisch kampioen bij de elite geworden. Hij kwam, zag en overwon de tegenstand.  Rob Peeters pakte het zilver en Bart Wellens reed eerder verrassend naar het brons.

Bij de elite zonder contract werd Kenneth Van Coppernolle Belgisch kampioen voor Patirck Gaudy en Kevin Eeckhout.

Jim Aernouts nam het eerste kwartier voor zijn rekening. Hij nam een tijdje de leiding. Maar daarna kwam het tot een hergroepering. Na één ronde zat de koers er al op voor Sven Vanthourenhout die door materiaalpech moest opgeven.

Na twintig minuten koers sloeg Nys een behoorlijke kloof in de zandbak.  Met twaalf seconden voorsprong voor Nys zette Albert zich op kop van de achtervolgers met in zijn zog Meeusen, Pauwels, Michael Vanthourenhout en de anderen.

Halfkoers had Nys acht seconden voorsprong op Bart Wellens. De rest  van de achtervolgers volgde verder op.  Pauwels reed als derde. Niels Albert leek dan de strijd al opgegeven te hebben en reed toen al op 33 seconden van Nys.

Met nog vier ronden voor boeg bewerkte Rob Peeters de aansluiting  bij het achtervolgend duo Pauwels en Wellens.

Niels Albert gaf er een kwartier voor het einde de brui aan.

Op twee ronden van het einde had Nys al een voorsprong van driekwart minuut. Peeters en Wellens volgden  als twee en drie. Pauwels was opgeslorpt door de andere achtervolgers.

Nys ging met een comfortabele voorsprong de laatste ronde in. Wellens en Peeters vochten nog steeds om de dichtste ereplaats.  Peeters kon op een halve ronde van de finish naar het zilver rijden.  Wellens pakte het brons.

Nys  was vooral gelukkig voor zijn omgeving en zijn supporters. ‘Ik heb bewust gekozen om vandaag niet over de balkjes te springen. Als statement dat je de balkjes niet nodig had om te winnen. De zandbak was eerder cruciaal. Ik reed iedere keer vol door de zandbak.  Ik ben ongelooflijk trots en het is fantastisch dat ik dit nog kan op mijn leeftijd. Het was een zware cross waar de technische vaardigheden ook meespeelde. Die negende titel was niet echt een betrachting. Ik heb wel een goede eindejaarsperiode gehad. Daar pluk ik nu de vruchten van. Ik heb me niet laten leiden door het publiek en mijn eigen koers gereden.  Opnieuw wereldkampioen is mogelijk. Ik ben in goeden doen. Ik zal offers brengen de komende dagen om mijn wereldtitel te verlengen. Ik rijd nog in Leuven en vertrek dan naar Mallorca om te trainen tot de donderdag voor het WK. Daar moet iedereen maar respect voor opbrengen. Zo weinig mogelijk koersen en zo veel mogelijk energie opdoen in mijn tweede thuis,’aldus Nys.

Rob Peeters  was blij met het zilver. ‘Ik was slecht weg als allerlaatste. Dit is beter dan ik verwacht had. Ik nam genoegen met een derde plaats. Tweede worden is super. Van het moment dat Nys stopt, komt onze beurt. Als Nys zegt dat hij zich fris voelde in de zandbak, dan ik voor mezelf het tegendeel zeggen. Het is geweten dat Sven veel aankan. Maar ik heb geen ambitie om dezelfde trainingsschema’s van Nys te volgen. Ik denk niet dat ik veel moet veranderen. Nys is een klasseverschil.Als aanloop naar het WK ga ik wat gas terugnemen en een weekje naar Spanje om helemaal klaar te zijn.’

Bart Wellens verraste met brons. ‘Ik was de minste van de twee. Ik heb echt alles gegeven. Dan is het beter om geen risico’s te nemen en alles op een medaille te zetten. Op het moment toen ik op zeven seconden zat, wist ik dat ik op  mijn limiet zat. Ik luisterde gelukkig naar mezelf en niet naar het publiek.  Ik voelde dat ik goed bezig was. Het was allemaal in orde, maar ik heb wel pech gehad. Een WK-selectie laat ik aan De Bie en mensen van de Bond over.’

Niels Albert gaf een verklaring voor zijn opgave. ‘Het ging gewoon niet zoals ik verwachtte. Het draaide vierkant vandaag. Ik zat zeker niet minder fris. Ik maakte heel veel fouten. Ik had mijn dagje niet om kampioen te worden. Tijdens de opwarming had ik een gevoel zoals anders. Toen Christophe Roodhooft aangaf in de materiaalpost dat ik moest opgeven, heb ik dat maar gedaan.’

Ook Klaas Vantornout verklaarde zijn offday. ‘Ik kwam voor het podium, maar het ging niet. Wonderen bestaan niet. Ik was ziek en blijkbaar nog niet voldoende hersteld.’

Top tien elite

  1. Sven Nys in 1:05:09
  2. Rob Peeters
  3. Bart Wellens
  4. Tom Meeusen
  5. Jim Aernouts
  6. Dieter Vanthourenhout
  7. Wietse Bosmans
  8. Kevin Pauwels
  9. Bart Aernouts
  10. Michael Vanthourenhout

Top tien elite zonder contract:

1. Kenneth Van Coppernolle in 1:01:24

2. Patrick Gaudy

3. Kevin Eeckhout

4. Sven Beelen

5. Toon Devenyns

6. Dave De Cleyn

7. Vinnie Braet

8. Bart Hofman

9. Kevin Cant

10. Vincent Baestaens