Sven Nys pakt tweede wereldtitel

Sven Nys pakt tweede wereldtitel

ava

Sven Nys heeft voor de tweede keer in zijn carrière de wereldtitel veroverd. In een super spannende finale versloeg hij Belgisch kampioen Klaas Vantornout. Lars Van der Haar pakte brons. Bart Wellens werd mooi vierde. Titelverdediger Niels Albert werd zevende.

De Belgen namen een goede start en iedereen zat goed vooraan.

Maar de buitenlanders lieten zich niet onbetuigd.  Bina en Mourey roken hun kans.

In de tweede ronde koos de Fransman  Francis Mourey resoluut voor de aanval en nam al een mooie voorsprong op  Pauwels, Bina, Vantornout , Nys en Albert.

Met nog zes ronden voor de boeg had Mourey al vijftien seconden voorsprong op Pauwels, Nys, Vantornout en Albert.

De volgende ronde had Kevin Pauwels de Fransman bijgebeend en namen ze een voorsprong van vijf seconden op Nys, Albert en Vantornout.

Met nog vier ronden te gaan en iets voorbij halfkoers reden Nys, Pauwels, Mourey en Vantornout aan de leiding. Albert volgde op een tiental seconden.

Op drie ronden van het einde sloeg het noodlot toe voor Kevin Pauwels. Zijn ketting  begaf het tot tweemaal toe en het WK was afgelopen voor hem. Mourey moest ook de rol lossen. Zo kregen we twee leiders met Nys en Vantornout en op enige afstand gevolgd door Albert. Lars Van der Haar schoof op naar de vierde plaats en Bart Wellens, niet zo goed gestart, rukte op naar de vijfde plaats.

Nys en Vantornout gingen samen de voorlaatste ronde in. Albert en Van der Haar volgden op twintig seconden.  Ook  bij het ingaan van de laatste ronde bleven de kopposities ongewijzigd.  Van der Haar zat in derde positie, Wellens op vier en Albert op vijf.

Vantornout en Nys streden zij aan zij.  Vantornout bleef op een halve ronde van de aankomst aan een draad langs het parcours hangen. Dat was het sein voor Nys om voluit door te gaan en hij gaf zijn voorsprong niet meer af. Nys stormde zo naar zijn tweede wereldtitel in zijn carrière. Vantornout werd mooi tweede. Van der Haar pakte brons.

Sven Nys was dolblij met zijn tweede wereldtitel. ‘En zeggen dat ik vorig jaar nog dacht om hier niet te starten, lachte hij. De omstandigheden hier waren speciaal.  Deze tweede wereldtitel maakt mijn carrière helemaal compleet. Hij is nog mooier dan mijn eerste, omdat ik er zoveel voor gedaan heb. Ik reed halfkoers lek, maar ik wist toen dat het goed zat. Ik heb zoveel aanmoedigingen gaan van de Amerikanen, van de supporters, mecaniciens, de wielerbond,… Nee, dit WK hier in Amerika mocht er zeker zijn, ‘aldus de nieuwe wereldkampioen.

Klaas Vantornout was zwaar ontgoocheld. ‘Ik was heel dicht erbij. Een tweede plaats doet me beseffen dat het kon. Doordat ik kou kreeg, begon ik foutjes te maken. Anderzijds bewijs ik hier dat mijn Belgische titel geen toeval was en dat ik een heel seizoen op niveau ben gebleven.’

Uitslag:

1. Sven Nys     in 1.05.54

2. Klaas Vantornout

3. Lars Van der Haar(Ned)

4. Bart Wellens

5. Philipp Walsleben(Dui)

6. Julien Tamaracaz(Zwi)

7. Radomir Simunek(Tsj)

8. Niels Albert

9. Thijs Van Amerongen(Ned)

10. Martin Bina(Tsj)

11. Francis Mourey

12. Kevin Pauwels

15. Bart Aernouts

18. Rob Peeters