Telenet-Fidea vol vertrouwen naar BK

Telenet-Fidea vol vertrouwen naar BK

ava

Het Telenet-Fideateam is klaar voor het BK van aanstaande weekend in Waregem. De verschillende kopmannen/vrouwen per categorie geven hun indruk en verwachtingen weer. Manager Hans van Kasteren hoopt op zeven medailles: één bij de nieuwelingen, twee bij de junioren, één bij de beloften, twee bij de vrouwen en één bij de profs.

Manager Hans van Kasteren: “Zeven medailles”

Manager Hans van Kasteren kijkt met heel veel enthousiasme vooruit naar het komende BK. “Voor TFCT en YTFCT zijn BK’s erg belangrijk”, benadrukt hij. “Sportief zijn we er absoluut klaar voor. Ik zag voor al onze categorieën een veelbelovende wereldbeker in Rome. Onze trui viel op, wat zich hopelijk zondag bevestigt. Ik durf rekenen op zeven medailles: één bij de nieuwelingen, twee bij de juniores, één bij de beloften, twee bij de vrouwen en één bij de profs. De renners mogen me verrassen welke. Ook onze Vip’s kijken er enorm naar uit, want die zijn in Waregem met 300. We zullen hen met veel geestdrift, professionalisme en met mooie uitslagen ontvangen.”

Tom Meeusen: “Podium moet kunnen”

Op het eerste zicht lijkt het parcours van het BK in Waregem niet op het lijf geschreven van Tom Meeusen, maar Tom is zo gemotiveerd dat heel veel mogelijk is. Houd hem maar in de gaten, want hij neemt zich voor van zich te tonen. Hij belooft in elk geval een strijd op het scherp van de snee. “Diepe modder ligt me normaal inderdaad niet. We moeten bovendien ook niet veel draaien en keren zodat ik zeker geen topfavoriet ben, maar met goede benen en de zeven bruggen die we omhoog moeten zal ik er staan. Als ik een goede dag heb tenminste. In Rome zondag was die er niet. Het zat bij de start ook wat tegen zodat ik achter de feiten aanholde. Start ik in Waregem wél goed, dan kan ik onmiddellijk meeschuiven en zien we wel. Winnen zal moeilijk zijn, maar het podium, waarom niet? Mentaal ben ik er klaar voor. Ik fiets tot het licht uit is. Ik heb immers gepiekt naar deze maand. Bovendien was mijn kerstperiode van niveau, ik was fysiek in orde, maar allerhande pech verprutste het. Het voordeel daarvan is dat ik nu frisser ben. Dat moet me toelaten van nog twee goede kampioenschappen te rijden. De grootste ambitie heb ik voor het WK in Hoogerheide. Het parcours daar ligt me beter en ligt dichtbij thuis, ik koers bijna in mjin achtertuin, maar eerst het BK.”

Bart Wellens: “Ik wil mijn seizoen redden”

Een van de meest gemotiveerde renners zondag aan de start van het BK zal Bart Wellens zijn. Bart wil een schitterende koers rijden. “Ik wil mijn seizoen goedmaken. Tot op heden viel dat flink tegen, ik wil dat rechtzetten, maar het zal 100 procent van mijn rug afhangen. Als die goed is, zal het resultaat vanzelf volgen. Aan mijn conditie zal het niet liggen, want zondag in Rome heb ik ondervonden dat die meer dan behoorlijk is, goed zelfs. Had ik er geen problemen met mijn ketting gehad, dan was ik dichter geëindigd dan de tiende plaats die ik nu behaalde. Er zat meer in, heel lang flirtte ik met de vierde, vijfde plaats. Dat kan ook op het BK. Op voorwaarde dat mijn rug en mijn fiets het houden. Maar dat heb ik niet zelf in de hand. Ik krijg dat niet op bestelling.”

Wout van Aert: “Ik rijd niet om tweede te worden”

Interessante vasstelling in verband met Wout van Aert: hij werd tot dusver nog nooit Belgisch kampioen. Een tweede plaats bij de juniores (2012) en een derde bij de beloften (2013) lukten wel, maar de titel was steeds voor een ander. Dat kan zondag veranderen. Als Wout zjin favorietenrol waarmaakt, zal het bingo zijn. “Ik hoop dat het lukt, want ik rijd om te winnen. Niet om tweede te worden. Kampioen worden was het grote doel voor aanvang van het seizoen, ik ga nu niet beweren dat dat niet zo is. Ik heb er met mijn trainer naartoe gewerkt. Ik piek en dat moet blijken. In die context ben ik blij dat het BK een zware cross wordt zodat de sterkste zeker zal winnen. Over tactiek beslis ik zondag als ik het parcours heb gevoeld en meegemaakt. Daar is het nu te vroeg voor. Ik ga het wel anders aanpakken dan een jaar geleden. Ik heb toen te veel naar de concurrenten gekeken. Vorig jaar brak ik mentaal toen Laurens Sweeck al vroeg ontsnapte, terwijl ik viel en de hoop opgaf. Nu laat ik me nergens ontmoedigen. De rest zullen we wel zien. Zondag in de WB in Rome voelde ik dat ik er stond, ik was er beter dan Mathieu van der Poel. Zonder pech, had ik gewonnen.”

Kobe Goossens: “Titel is mijn hoofdoel”

Zijn tweede plek zondag in de wereldbeker in Rome toont dat Kobe Goossens power in zijn benen heeft zitten. Hij maakte in Italië zoveel indruk dat hij de te kloppen man wordt zaterdag in het BK in Waregem. Kobe gaat de verantwoordelijkheid niet uit de weg, ze maakt hem ook niet nerveus. Hij is er gewoon klaar voor, zegt hij. “Ik ga niet voor de tweede plek rijden, ik wil winnen. Van in het begin van het jaar is de Belgische trui mijn hoofddoelstelling. Ik ga die nu niet veranderen. Ik wil ze realiseren. Ik heb er echt naartoe gewerkt”, klinkt het heel dapper.
Kobe gaat in Waregem een parcours vinden dat hem zint. Daar moet je niet aan twijfelen. Met regen of zonder regen, het zal erg lastig zijn en dat ligt hem. “Laat er maar veel slijk zijn, dat heb ik graag. In het EK in Tsjechië en zondag in de wereldbeker in Rome was het ook van dat, en was ik op niveau. Ik mag gerust zeggen dat ik er 30 seconden wegreed van de andere Belgen. Daar trek ik me aan op voor zaterdag. Ik weet natuurlijk ook wel dat de lichting juniores van nu met o.a. Peeters, Caluwé, Joseph en Schuermans heel sterk is, maar ik ben ook in orde. Ik ga het duel aan”, klinkt het vastberaden.

Ellen Van Loy: “Sanne nerveus maken”

Ellen Van Loy en Loes Sels, de twee ladies van YTFCT, lijken op papier tweede en derde van hun BK te kunnen worden. Normaal is Sanne Cant de betere, maar vooral Ellen reed in Rome zo’n sterke wereldbeker dat ze op een zware omloop als die van Waregem de uittredende kampioene misschien wel aankan. “Ik ben in elk geval sterker geworden, dat is zo. Het verschil tussen Sanne en mezelf is verkleind zodat ik haar eventueel nerveus kan maken. Ik hoop dat ze mijn hete adem voelt Je weet nooit. Zondag in Rome had ik zonder val misschien al voor haar kunnen geëindigd zijn. Dat is al eerder gebeurd, maar nog niet zo vaak waar zij zich zal aan optrekken. Maar elke koers moet gereden worden, ook een BK”, grinnikt Ellen die naar het BK toe niet speciaal verlof nam op haar werk. “Ik verkies de vaste routine, die geeft me het meeste rust. En zondag ga ik uitgaan van mijn eigen kracht. Ik rijd het kampioenschap zoals ikzelf het zie. Ik hoop, zoals in Rome goed te kunnen starten en het dan vol te houden. Het zou wel eens een mooie strijd kunnen worden”, hoopt Ellen.

Alessio Dhoore: “De beste zal winnen”

Verlengt Alessio D’Hoore zaterdag zijn Belgische titel? Hij verdient het in elk geval, want hij toonde zich de voorbije maanden een hele knappe kampioen. Als je van alle wedstrijden die je reed op twee crossen na elke keer weer op het podium mocht, dan kon dat moeilijk beter. Niemand in het nieuwelingenpeloton deed het hem na. Rap tevreden is hij evenwel niet, Alessio is een kereltje met de nodige drive in de benen en de genen. Toen hij zondag in Waregem in zijn laatste cross in zijn trui tweede werd, was hij daar niet gelukkig mee. “Mijn uitslag was in orde, het was mijn rug die fout zat. Ik kon mijn ding niet doen. We moesten er meer lopen dan fietsen en dat ging me niet goed af. Mijn onderrug zat geblokkeerd, ik had pijn. Ik hoop dat het zich ondertussen oploste, want zaterdag moet ik op mijn best zijn. Uit voorzichtigheid ga ik donderdag nog naar de osteopaat, ik laat niets aan het toeval over. Ik wil helemaal in orde zijn, want op het BK wil ik erin vliegen. Ik vind het parcours in Waregem best kunnen. Oké, het is zwaar, maar dat is beter zo. De beste zal winnen”, kijkt Alessio vooruit.