Terugblik op het NK marathon Eijsden, de Bart Brentjens Challenge

Terugblik op het NK marathon Eijsden, de Bart Brentjens Challenge

 

Mooi weer , uniek in de BBC historie, veel bikers in de diverse wedstrijdklassen , toppers allemaal aanwezig en een super parcours: 110 KM en 48 klimmetjes. Voeren is het eerste gedeelte van de wedstrijd en zwaar. Een ware aanslag op de conditie. Vanaf Gulpen gaat het tempo fors omhoog als de klimpartijen wat afvlakken en er een snel parcours voor de wielen ligt. Met wat uitbreiding in hoogtemeters kan er zomaar een Worldcup Marathon parcours neergelegd worden, wellicht wishfull thinking maar toch.

Bart Brentjens zelf was met 4 toppers voor zijn team uitgerukt. Van dit team zeker 3 kandidaten voor de titel , Bart zelf bij de Masters 2 en Hans Becking en gelegenheidsbiker voor het team, Ronan van Zandbeek. Dan nog Jeroen Boelen die als bliksemafleider dienst deed. Kat in het bakkie, zou je zo zeggen maar niets bleek minder waar. Bas Peters, de onverzettelijke Giant Biker, laat zich de kaas niet van het brood eten. Geslepen als hij is, rijdt Bas wel mee, maar zeker niet volle bak. Rudi va, Houts die hoopte op de titel en ook een goede dag kende in deze wedstrijd. Net als Bas Peters, is de Merida biker een eenzaat in Betch.nl land. Toch zijn in deze inleiding de 4 hoofdrol spelers van deze wedstrijd al genoemd. Goed 30 km voor het einde komen Ronan van Zandbeek , Rudi van Houts , Hans Becking en Bas Peters aan de leiding en het tempo wat ze aanhouden is zo verschroeiend dat er niemand meer terug komt. Eendrachtig samen werkend gaat het naar de laatste klim waar Rudi van Houts het verschil nog tracht te maken, maar niet genoeg ruimte krijgt. In de sprint trok de kramp door zijn benen en is de 4 de plaats zijn deel. Becking en van Zandbeek die nog eens kijken en Peters die zit op te letten. Ronan v Zandbeek gaat aan en er is geen bijhalen meer aan, alhoewel het op de streep niet veel meer is. Becking 3 , Bas Peters 2 en Ronan v Zandbeek die de hoofdprijs inrekent.

De vrouwen die ook hard van start gaan, hebben een aderlating gehad door de afwezigheid van Anne Terpstra die haar knieen niet helemaal in orde kreeg door een zeer zware Swiss Epic en af meldde voor het NK. Hielke Elferink , Karen Brouwer en Annemiek vanVleuten zijn de drie dames die het onder elkaar uit gaan vechten. In eerste instantie neemt Hielke Elferink afstand maar wordt toch weer bijgehaald door Annemiek van Vleuten die dan ook na ettelijke kilometers de kuierlatten neemt en Hielke achterlaat in haar eigen strijd en voor de overwinning gaat rijden. Karen Brouwer neemt vanaf plek 3 alles in zich op en consolideert haar plek om uiteindelijk op afstand derde te worden. Annemiek die soeverein aan de leiding rijdt, maakt vervolgens een dure fout. Niet goed opgelet en de verkeerde kant op gegaan wat haar de overwinning kost. Jammer dat dit gebeurt en geen beloning voor haar werklust en die gehate 2 de plek. Hielke Elferink die dus andermaal de bloemen en de trui voor de 1 ste plaats mee naar huis neemt.

De masters en amateurs zijn wat later gestart en maken er samen met de beloften hun eigen wedstrijd van. Enkele masters en beloften rijden zo hard dat ze in de 2 de en 3 de groep van de Elite terecht komen en voor Thijs Zuurbier ( Beloften) , Christian de Graaf ( Masters 1) , Bart Brentjens  ( Masters 2) Roel Verhoeven ( Amateurs) was er die felbegeerde trui die ze zo graag wilden veroveren. Onderweg ben ik vanaf Eijsden naar Gulpen gereden, maar was daar al net te laat. Ook op het 2 de punt was ik net te laat voor de kop van het veld. Pas bij het 3 de punt zag ik de kopgroep de bocht insteken, waar Rudi van Houts goed weg kwam met een schuiver die verkeerd af had kunnen lopen. Gelukkig was iedereen waakzaam in de groep die toen nog 9 bikers herbergde. Het onwaarschijnlijk hoge tempo van bijna 29 km per uur is wel een ding , ppppfff en het was de bikers ook wel aan te zien na de finish.

Onderweg genoten van de verzorgingen en het vele volk wat op de laatste verzorgingspost stond.

Allemaal mensen die hun helden voor de laatste keer dit jaar aan konden moedigen , voor de laatste keer hulp bieden bij de verzorging en voor de laatste keer vanaf de verzorging zo snel mogelijk terug. Mooie sport gezien en echt waar Limburg heeft iets om extra trots op te zijn , De Bart Brentjens Challenge en het NK Marathon. Trots dat ik van dit geweldig leuke circus deel mag uit maken.

Tevens voor ons de afsluiting van het MTB seizoen. Voor nu is het klaarmaken voor de eerste interviews in het crossgebeuren en de eerste wereldbeker Cyclocross uit de reeks in Europa en niet toevallig weer in het wielergekke Limburg: de Valkenburg Cauberg cross. Tot ziens bikers , see you next year , hello CXriders, see you soon!

 

Jan v Dijk