Thijs Aerts is wereldkampioen bij de junioren

Thijs Aerts is wereldkampioen bij de junioren

ava

Thijs Aerts is in Hoogerheide wereldkampioen bij de junioren geworden. Aerts won met voorsprong op zijn landgenoten Yannick Peeters en Jelle Schuermans., die in de spurt de Nederlander Joris Nieuwenhuis klopte. Kobe Goossens vervolledigde tot de top-vijf. Een volledig Belgisch podium dus, onuitgegeven en terecht. Want de Belgen domineerden de titelstrijd van start tot finish. Topfavoriet Adam Toupalik kwam er niet aan te pas deze keer. Het was van Hooglede-Gits in 2007 met Joeri Adams geleden dat een Belg nog goud pakte bij de junioren.

Na start was er meteen een massale valpartij en daarbij was onze landgenoot Thomas Joseph betrokken.  In de tweede ronde nam de Nederlander Joris Nieuwenhuis het voortouw en kregen vier Belgen mee in zijn wiel. De Tsjechische topfavoriet Adam Toupalik kwam al niet meer in het stuk voor.

De Belgen bleven samen met Nieuwenhuis de koers domineren. Nieuwenhuis en Goossens leidden halfkoers met een kleine voorsprong op Peeters, Schuermans en Aerts.  Die konden wat later aansluiten zodat de Belgen het overwicht kregen.

Peeters probeerde een eerste keer de rest te verschalken na een valpartij van enkele landgenoten. De andere Belgen lieten Nieuwenhuis de klus in de achtervolging opknappen.  Aerts kon van Nieuwenhuis weg rijden en zo reden Peeters en Aerts samen de slotronde in met Nieuwenhuis in hun wiel.  Na een foutje van Nieuwenhuis sprong Aerts weg en bouwde dadelijk een kleine voorsprong uit. Die stond hij niet meer af en zo reed de winnaar van Nommay naar zijn eerste wereldtitel in het veld. Yannick Peeters had zich intussen van Nieuwenhuis ontdaan en reed naar zilver. De Nederlander kreeg gezelschap van Schuermans. Jelle Schuermans maakte de Belgische euforie helemaal compleet door nog voorbij Nieuwenhuis te gaan in de spurt.

Thijs Aerts kon het zelf niet geloven. ‘Dit is totaal onverwacht. Ik kwam voor een top tien plaats en zie nu. Met drie Belgen op het podium. Dat bewijst dat we een crossland zijn. Ik kon bergop het verschil maken, dat was mijn stukje,’ vertelde de kersverse wereldkampioen.

Uitslag :

  1. Thijs Aerts(Bel)
  2. Yannick Peeters(Bel)
  3. Jelle Schuermans(Bel)
  4. Joris Nieuwenhuis(Ned)
  5. Kobe Goossens(Bel)
  6. Joris Jacobs(Zwi)
  7. Eli Yserbit(Bel)
  8. Yvan Gras
  9. Sieben Wouters(Ned)
  10. Hugo Pigeon(Fra)

12. Thomas Joseph(Bel