Thomas Litscher wereldkampioen bij de beloften.

Thomas Litscher wereldkampioen bij de beloften.

ava

Thomas Litscher heeft voor eigen volk de wereldtitel bij de beloften behaald. De Zwitser was outstanding en reed van start tot finish aan de leiding. Hij won met ruime voorsprong op de Pool Marek Konwa. De Nederlander Henk-Jaap Moorlag werd knap derde. Sebastien Carabin werd negende en Ruben Scheire twaalfde. Jeff Luyten werd uit koers gehaald door de 80% regel.

 

Thomas Litscher trok al na de startloop in de aanval samen met de andere topfavoriet Gerhard Kerschbaumer.  Kerschbaumer slaagde er een tijdje in om de Zwitser te volgen. Maar daarna was hij voorgoed vliegen. Dan kwamen de Nederlander Henk Jaap Moorlag en de Pool Marek Konwa opzetten om niet Litscher maar wel Kerschbaumer te bedreigen voor de tweede plaats.

Carabin naar gewoonte, kon halfkoers opschuiven naar een twaalfde plaats. Ruben Scheire was wel goed gestart en reed een tijdje in zevende positie, maar moest dan afhaken voorin met een lekke band.  Jeff Luyten kampte met maagproblemen en zat halfkoers in 48 ste positie.

Terwijl Litscher steeds verder uitliep verloor topfavoriet Kerschbaumer steeds meer terreinUiteindelijk pakte Litscher dik verdiend het goud en greep Marek Konwa in extremis nog het zilver.  Henk Jaap Moorlag pakte na EK zilver nu ook het WK brons. Carabin reed in de slotronde nog naar de negende plaats, Scheire werd twaalfde.

Thomas Litscher kende dit seizoen heel wat pech, maar schoot nu de hoofdvogel af. Zijn vader stond aan de aankomst te supporteren met een spandoek en liet zijn tranen de vrije loop. ‘Hier heeft hij heel hard voor gewerkt. Het is een mooie beloning,’ weende hij. ‘Alles liep bijzonder goed vandaag. Ik zat in bijzondere vorm. Alles zat mee. Geen valpartijen, ik reed een vlekkeloze koers, een geweldig publiek, gewoon te gek om wereldkampioen te worden voor eigen volk. In het begin wilde ik niet te hard van stapel lopen. Maar daarna ging het vlot. Ik heb veel afgezien vandaag, maar het was de moeite,’ zei de nieuwe wereldkampioen.

Marek Konwa(Milka Trek) was bijzonder blij met zijn zilveren plak. ‘Het is heel belangrijk voor  mijn team en ook het nationale team. Het was een heel moeilijke koers. Ik viel een keer en kon gelukkig snel terug vertrekken. Gelukkig verliep daarna alles goed, zodat ik nog zilver kon pakken.’

Henk Jaap Moorlag zet een knalprestatie neer met zijn derde plaats. Heel de wedstrijd was het knokken om zijn positie te behouden. ‘Ik heb dit seizoen veel meegemaakt en dat is een mooie bekroning voor al dat harde werken, Fysiek was het heel zwaar. Er zaten heel veel verschillen in per ronde. Ik heb er hard moeten voor knokken. Weer een Olympische nominatie. Ik heb er geen woorden voor. Ik hoop dat ik die lijn volgend jaar kan doortrekken,‘vertelde de Nederlander.  Coach Tim Heemskerk glunderde ook. ‘Superprestatie natuurlijk. Ik ben blij dat hij nog eens een medaille pakt. Hij heeft er ook heel hard moeten voor knokken. Mooie race, Litscher was wel outstanding. Het zijn leerfases en na het EK nog een medaille dat is heel goed. Hij is nog een jaar belofte, zo dus.’

Sebastien Carabin reed op het maximum van zijn kunnen. ‘Het was mooi, maar zwaar. Mijn vorm was niet heel goed. Na Nove Mesto probeerde ik veel te rusten. Ik verloor steeds meer energie. In de eerste startklim zat ik à bloc. Ik probeerde het maximum eruit te halen. Daarom ben ik tevreden met mijn resultaat,’aldus de Versluys-Evenzarenner.

Ruben Scheire was licht ontgoocheld. ‘Zonder die lekke band had er zeker meer ingezeten. Vorig jaar was ik achtste op het WK en dat had  vandaag wellicht ook gekund. Want ik wilde beter doen als vorig jaar. Ik was goed gestart en zat direct met de juiste mannen mee. Ik zat in zevende positie toen ik lek reed. Daar viel weinig aan te doen. Als 21 ste kwam ik dan door, om uiteindelijk dertiende te worden. Ik had vooraf wat schrik van het parcours. Maar met mijn Specialized Epic ging het veel vlotter. Het was een mooie omloop voor mij,’besloot Scheire.

Uitslag heren beloften:
1. Thomas LITSCHER (Zwi) in 1:32:30
2. Marek KONWA (Pol) +1:42
3. Henk Jaap MOORLAG (Ned) +2:13
4. Matthias STIRNEMANN (Zwi) +3:33
5. Reto INDEGAND (Zwi) +4:17
6. Gerhard KERSCHBAUMER (Ita) +5:00
7. Markus SCHULTE-LUNZUM (Dui) +5:13
8. Diego ROSA (Ita) +5:27
9. Sebastien CARABIN (Bel) +5:35
10. Jordan SARROU (Fra) +6:03
11. Michiel VAN DER HEIJDEN (Ned) +6:46
12. Ruben SCHEIRE (Bel) +7:05

53. Jeff LUYTEN (Bel) 80 %

Erik Braeken en Christel Dislaire uit Champery