Toon Vandebosch wordt de Belgische Kampioen bij de junioren in Oostende

Toon Vandebosch wordt de Belgische Kampioen bij de junioren in Oostende

Maar liefst zes topfavorieten werden er naar voor geschoven bij de junioren. Maar er kon er maar eentje de titel pakken en dit keer was het de beurt van Toon Vandebosch om als Belgische Kampioen de eindstreep in Oostende te halen. De tweede plaats was voor Yentl Bekaert die de sprint won van Timo Kielich.

Bij de junioren hadden we op voorhand weet van zeven titelkandidaten namelijk Toon Vandebosch, Jelle Camps, Florian Vermeersch, Yentl Bekaert, Andreas Goeman en Timo Kielich. Outsiders waren Niels Vandeputte en Arno Van Den Broeck. Dat het een spannende strijd ging worden daar hadden we ons op voorbereid. Maar wat voor strijd het ging worden, dat was afwachten tot het startschot gegeven werd. Met maar liefst 66 rijders stonden onze junioren aan de start.

Het startschot werd gegeven en we kregen zoals bijna in elke wedstrijd een supersnelle start van Jelle Camps. Hij trok de hele meute op sleeptouw. Toon Vandebosch en Vermeersch volgden in zijn spoor en wisten dat ze voorin moesten zitten aan de zandstrook. Verder gaand op wat er de voorgaande reeksen al was gebeurd, wisten de jongens dat er veel gevallen werd in de zand. Vandaar dat ze voorin wilden zitten. Ook Vrachten, Yentl Bekaert en Florian kwamen naar voor geschoven. We kregen na de zandpassage een kopgroep van vier rijders. Waar geen enkele renner baat bij had was pech. Maar de eerste pechvogel in deze reeks was Florian Vermeersch (kettingproblemen). Toon Vandebosch en Yentl Bekaert roken hun kansen en trokken door. Ze kregen een kleine voorsprong op hun medevluchters Jelle Camps, Arne Vrachten en Vince Van den Eynde. Voor Florian Vermeersch was het rampszalig: door de kettingproblemen verloor hij kostbare tijd en plaatsen en moest hij de ganse wedstrijd achtervolgen. Niet fijn om zo een Belgisch Kampioenschap te moeten betwisten.

In ronde twee kregen we voorin een groepje met Toon Vandebosch, Arne Vrachten, Yentl Bekaert. Achter deze jongens volgden een groepje op 7 sec. met daarbij Jelle Camps, Maxim Van Gils, Vince Van Den Eynde. Ook Arno Van den Broek en Timo Kielich probeerden het tempo van deze mannen aan te houden. Het duurde even voor de wedstrijd hard werd gemaakt. De eerste die het probeerde was Toon Vandebosch. Hij trok goed door en kreeg een kleine kloof op zijn achtervolgers.

In ronde drie kregen we een valpartij voor De Jonghe. Even bleek het dat hij zijn wedstrijd zou verder zetten maar hij besliste uiteindelijk toch om de wedstrijd te verlaten. Voorin kregen we opnieuw een hergroepering met Toon Vandebosch, Yentl Bekaert, Arne Vrachten, Jelle Vermoote, Vince Van Den Eynde, Maxim Van Gils, Timo Kielich, Arno Van den Broek en Andreas Goeman. Het cruciale punt op de omloop was ook hier de balkenpassage. Toon Vandebosch liet zijn medevluchters zien hoe het moest. Hij wipte met gemak over de balken en kon hierdoor wat lengtes nemen op zijn medevluchters. Voor Andreas Goeman ging het te snel. Hij bleef hangen op 35 sec. van de leider in de wedstrijd. Maar hij bleef in zijn kansen geloven.

In ronde vier kregen we voorin een duo aan de leiding. Arne Vrachten reed het gat dicht op Toon Vandebosch. Ook Yentl Bekaert probeerde om zijn wagonnetje aan te pikken bij de koplopers. Achter deze jongens streden Maxim Van Gils, Timo Kielich, Jelle Camps, Vince Van den Eynde, Andreas Goeman, Arno Van den Broek, Arno De Beir en Jarno Bellens voor de verdere plaatsen. Voor Toon Vandebosch was het moment van de waarheid aangekomen. Hij bereidde zijn aanval voor en de achtervolgers Arne Vrachten en Yentl Bekaert moesten alles uit de kast halen om op de technische passages op de renbaan terug te komen.

Met nog drie ronden voor de boeg kregen we Toon Vandebosch alleen aan de leiding. Hij had vier sec voorsprong op Arne Vrachten. Yentl Bekaert hing op tien sec. De anderen van de groep volgden al op ruimere achterstand met onder meer Jelle Camps, Vince Van Den Eynde, Maxim Van Gils, Timo Kielich, Andreas Goeman, Arno Debeir en Jarno Bellens in de achtervolging. Toon Vandebosch reed een schitterende wedstrijd en kwam eigenlijk nooit in de problemen.

In de voorlaatste ronde had hij zijn voorsprong op Arne Vrachten en Yentl Bekaert vergroot tot 20 sec. De anderen achtervolgers werden ook uit elkaar gereden. De eerste achtervolger op dat ogenblik was Timo Kielich op 35 sec. Jelle Camps, Maxim Van Gils, Vince Van den Eynde reden toen op 45 sec. Andreas Goeman met Thibau De Smet al op meer dan een minuut en tien sec. Deze laatsten waren uitgeteld voor het podium. Timo Kielich heeft steeds een goede laatste ronde voor de boeg. Dat was nu ook niet anders. In de voorlaatste ronde reed hij het gat op Vrachten dicht.

Met aanvang van de laatste ronde kon Toon Vandebosch al genieten van zijn winst. Niemand kon hem nog van zijn titel afhouden. Achter hem was er nog strijd voor de tweede plaats. Yentl Bekaert en Timo Kielich kwamen samen en mochten gaan sprinten voor de tweede en de derde plaats op het podium. Yentl Bekaert spurtte sneller dan Tim Kielich wat betekende dat Yentl de Zilvere medaille kreeg en Tim Kielich tevreden mocht zijn met zijn bronzen plak.

Daguitslag :

  1. Toon Vandebosch
  2. Yentl Bekaert
  3. Timo Kielich
  4. Arne Vrachten
  5. Jelle Camps

Publicatie : Nancy Aerts

foto’s : Marc Bluys