Twan Van Gendt en Laura Smulders zijn Nederlands Kampioen geworden in Klazienaveen

Twan Van Gendt en Laura Smulders zijn Nederlands Kampioen geworden in Klazienaveen

Twan van Gendt en Laura Smulders hebben bij het Nederlands kampioenschap BMX beide de titel veroverd op zowel de timetrial als tijdens de race.

Twan van Gendt had tijdens de motos (3 voorrondes, waarbij de BMX’ers zo min mogelijk punten moeten halen) geen enkele moeite om zich bij de beste vier te scharen. Met het minste aantal punten (3 punten) ging hij als favoriet de halve finale in. Ook Jelle van Gorkom, Raymond van der Biezen en Niek Kimmann plaatsten zich eenvoudig (4 punten) voor de volgende ronde.  Ook in de halve finale liet Van Gendt zich van zijn beste kant zien. In deze heat plaatste hij zich samen met Kimmann, Martijn Jaspers en Dave van der Burg voor de finale. In de eindronde moest Van Gendt vooral rekening houden met Van der Biezen en Kimmann.  Valpartij in de finale Na het startschot was met name Jaspers erg goed weg. De voorsprong kon hij echter niet vasthouden door een valpartij met Niek Kimmann halverwege het parcours. Dit was een uitgelezen kans voor Twan van Gendt om de kop over te nemen en de titel te veroveren. De winnaars van het zilver en brons werd pas duidelijk na een fotofinish, die uiteindelijk in het voordeel van Van der Biezen werd beslecht. Het brons ging naar Joris Harmsen. Van Gendt was blij dat hij het dit jaar kon laten zien. “Ik ben heel vaak op een NK gestart met de ambitie om te winnen en dan lukte het niet. Dit is een mooie opsteker!”.

Smulders wint op de meet Na de motos leek Merle van Benthem eenvoudig af te stevenen op de overwinning. Met 3 punten plaatste zij zich met overmacht voor de finale. Voor Dana Sprengers (9 punten), Judy Baauw (11 punten) en Laura Smulders (11 punten). Tot aan de laatste meters in de eindronde leek het goud ook inderdaad naar Van Benthem te gaan, maar uiteindelijk kwam Smulders nog net voor de streep langszij.

Timetrial Een dag eerder hadden Van Gendt en Smulders ook al op de tijdrit laten zien de beste te zijn.  De 23-jarige Van Gendt, vorige week nog winnaar van het zilver bij de Europese Spelen, noteerde een tijd van 29,564. Niek Kimmann pakte het zilver (29,760) voor Martijn Jaspers (29,777).

Smulders haar tijd van 33,210 bleek genoeg om Judy Baauw (33,687) en Merle van Benthem (33,786) voor te blijven.

http://www.bmxnederland.nl/sheets/nk0/nk0_junior-elite_women_result_1f_.html

http://www.bmxnederland.nl/sheets/nk0/nk0_junior-elite_men_result_1f_.html