Tweede keer goede keer voor Sven Nys

Tweede keer goede keer voor Sven Nys

ava

Sven Nys heeft zaterdag in Neerpelt de tweede veldrit van het seizoen op zijn naam geschreven. Kevin Pauwels kwam moegestreden als tweede over de lijn, voor Belgisch kampioen Niels Albert.

Vincent Baestaens was de eerste aanvaller. Hij kreeg ook Tom Meeusen mee in de steun. Wat later kwamen Bart Aernouts, Niels Albert en Kevin Pauwels aansluiten. Een ronde later was het kopgroepje al aangedikt tot dertien renners met daarbij ook Sven Nys, Klaas Vantornout, Radomir Simunek, Dieter Vanthourenthout en Philipp Walsleben.

Tot voor iets halfkoers werd het groepje uitgedund tot acht renners. Ondermeer Tom Meeusen en Philip Walsleben moesten de rol lossen. Het Sven Nys had zich tot dan gedeisd gehouden in de achtergrond. Maar op drie ronden van het einde kon hij vooraan de aansluiting bewerken en nam meteen over. Kevin Pauwels was de enige die hem kon volgen. Niels Albert had moeite om de twee leiders te volgen, maar liet niet begaan. Klaas Vantornout, Bart Aernouts, Sven en Dieter Vanthourenthout reden samen Simunek in het achtervolgende groepje. Nys ging fors door met Kevin Pauwels gezwind in zijn wiel. Albert had moeite om het tempo van de ontketende Kannibaal te volgen.

In de laatste ronde kon Nys in de technische zone een kleine voorsprong pakken en die hield hij vast tot aan de aankomst. Pauwels moest vrede nemen met de tweede plaats, Niels Albert met de andere podiumplaats. Klaas Vantornout klopte in extremis nog Bart Aernouts voor de vierde plaats.

Nys leek tot halfkoers niet echt in de koers te zitten, maar dat was maar schijn. ‘Vorige week had ik nog tegenslag en dat wou ik vandaag rechtzetten. Ik heb vandaag echt genoten van de cross. Ik ben voorzichtig gestart omdat het warm was. Ik wachtte vandaag het juiste moment af. Het parcours is ook niet makkelijk. Als er iemand voor jou valt, sta je meteen stil. Ik sloeg de beslissende kloof in de technische zone in de laatste ronde en dat kon ik behouden tot de aankomst. Je kan ook met de anderen naar de meet en ze dan in de spurt kloppen, maar dan moet je ook geluk hebben,’zei Nys.

Kevin Pauwels, vorige week nog winnaar in Erpe-Mere, was niet ontgoocheld. ‘Ik ben zeker tevreden met de tweede plaats. Sven Nys was beter vandaag. Mijn seizoensstart is zeker goed. Ik rijd nu voor een nieuwe sponsor en het is fijn om dan al meteen goed te presteren,’aldus de Sunweb Revorrenner.

Niels Albert wil later op het seizoen in de wereldbeker hoog scoren. ‘Ik heb bewust mijn seizoen zo ingedeeld dat ik pas later in topconditie ben. Ik mik vooral op sterke prestaties in de wereldbekers. Ik vond het ook goed dat ik vandaag kon drinken onder de wedstrijd. Dat moesten ze altijd toelaten,’wist de Belgische kampioen.

Dan toch prijs voor Quentin Jauregui

Quentin Jauregui heeft zijn eerste overwinning van het seizoen beet bij de junioren. De Fransman die vorige week nog tevreden moest zijn met de tweede plek hield op het zanderige parcours in Neerpelt Daan Soete af. Wout Van Aert werd nog derde, gevolgd door de winnaar van vorig week Mathieu van der Poel. Quinten Hermans werd zesde.

Yorben van Tichelt kwam door een slechte loting terecht op de dertiende startplek en zag zijn kansen volledig in het water vallen door een kettingbreuk bij de start.

Opnieuw Yannick Peeters in Neerpelt

Yannick Peeters heeft de winning mood te pakken. Na zijn overwinning in Erpe-Mere, mocht de renner van Balen BC ook in Neerpelt zijn handen in de lucht gooien. Stijn Caluwe verweerde zich nog dapper maar moest tevreden zijn met de tweede plek, gevolgd door Thomas Joseph.

Gianni Van Doninck leek oorspronkelijk op weg naar de overwinning bij de nieuwelingen, maar hij kende twee keer materiaalpech waardoor hij teruggeslagen werd naar de vierde plaats. Kobe Goossens kwam in het zog van de pechvogel van de dag als vijfde over de lijn.

Sanne van Paassen outstanding bij de vrouwen

Twee Nederlandse vrouwen bepaalden het verloop van de wedstrijd: Sanne van Paassen en Daphny van den Brand.  Van Paassen kwam halfwedstrijd alleen op kop.. Ze haalde het met vijftien seconden op Van den Brand. De Britse Nikki Harris werd knap derde. Belgisch kampioene Sanne Cant vocht verbeten voor een podiumplaats, maar werd vierde. Zij klopte, een minuut na Van Paassen, Sophie de Boer in de sprint.

Brecht Toelen en Erik Braeken