Tweede overwinning van het seizoen voor Kevin Pauwels in de jaarmarktcross te Niel

Tweede overwinning van het seizoen voor Kevin Pauwels in de jaarmarktcross te Niel

Een tweede overwinning van het seizoen voor Kevin Pauwels te noteren in Niel waar hij door de foutenlast van Sven Nys de winst kon pakken. De tweede plaats werd beslist in een sprint tussen Tom Meeusen en de koning van Baal Sven Nys. Het was Tom die de winst in de sprint naar zich toe trok.

Grote belangstelling voor de Jaarmarktcross in Niel. Het was de moeilijkste om te winnen dit jaar. De omstandigheden van het moment speelden een grote rol wie de wedstrijd kon winnen. We hadden geen Wout Van Aert en Lars Van der Haar aan de start. Ook Rob Peeters was er niet. Toch een ideale manier om in topconditie te kunnen komen zo’n weekcross voor de rijders die door omstandigheden een achterstand hadden opgelopen. Het werd een nerveuze bedoeling want iedereen wou graag deze midweekcross op zijn palmares schrijven. Met 34 rijders aan de start waarbij we 14 buitenlanders mochten noteren. Het zou een snelle wedstrijd worden waarbij de wind parten kon spelen. Bij het appel kregen we luide aanmoedigingen voor Sven Nys te noemen maar al even veel boegeroep bij het appel van Klaas Vantornout. Dat vrat in zijn kopje. We kregen een goede start van alle mogelijke winnaars. David Van der Poel en Laurens Sweeck waren het beste gestart en op het cruciaal smalle straatje trokken zij het hele peloton op één lint. Quinten Hermans zat in de beginfase mee goed voorin namelijk in het wiel van Sven Nys. Hij zou uiteindelijk net buiten de top tien eindigen. Maar zeker een puike wedstrijd gereden.

Borus sprong niet aan de balkjes waarmee hij de aansluiting voorin een beetje aan zich moest laten voorbij gaan. De anderen sprongen allemaal wel over de balken en schoven daarmee plaatsen op. Alles ging razend snel en zo werd de koers volledig opengetrokken. Een knieval van David Van der Poel bij de berg naar de zandpassage werd de eerste schifting gemaakt. Pauwels reed zich vast in de eerste passage in het zand maar dat deed hem zeker niet panikeren. Aan het einde van de eerste ronde hadden we vooraan een kopgroep van 13 veldrijders. Nys controleerde de wedstrijd. Hij gaf een zeer goede indruk en zou en wou deze wedstrijd winnen. In de moeilijke passages nam hij de wedstrijd in handen. Borus volgde, Meeusen en de rest van de kopgroep schoven goed mee. Ze zagen dat het nodig was om mee te schuiven.

Nys legde er duchtig de pees op en legde de rest van de kopgroep druk op. Meeusen zag het gevaar en schoof door naar de tweede plaats. De anderen moesten passen want deze hadden wat op hun adem getrapt. Sweeck was de eerste achtervolger die zich op zijn beurt wat had los gemaakt van de anderen. Op dat ogenblik kreeg Meeusen een klein oponthoud voor in de zandbak maar in de passage in de zandbak zette hij de puntjes opnieuw op de I en kwam terug aansluiten bij Nys.

Bij de volgende passage zat hij al terug in het wiel van Nys. Ook Sweeck geloofde nog in zijn aansluiting en bij de berg op kwam hij ook terug aansluiten. Dus de wedstrijd kon opnieuw uitgespeeld worden. De jumpers Nys en Meeusen zette Sweeck aan de balken onder druk zodoende dat deze laatste ook niet anders kon dan de balken te springen. Anders waren de vogels vliegen. En dat wou Sweeck vermijden. Nys bleef aan de leiding zitten en zo kon hij zijn eigen tempo bepalen en de wedstrijd controleren.

Op de schuine kant ging het mis voor Nys en ook Sweeck werd daardoor opgehouden. Meeusen zag dit gebeuren en trok goed door. Hij kwam hierdoor in een luxepositie te zitten. Nys bouwde even een herstelperiode in maar lang liet hij niet begaan. Hij ging vol in de achtervolging. Het werd een zware opgave voor Meeusen want uit de achtervolging kwamen ook Merlier en Pauwels terug aansluiten. De meute kwam zo terug bij elkaar in de achtervolging.

Pauwels profiteerde van de foutenlast van Nys om zo terug te keren in de kop van de wedstrijd. Maar Nys keek er niet naar en probeerde zijn eigen wedstrijd te rijden. Hij bouwde versnellingen in om te zien hoe zijn naaste concurrenten hierop reageerde. Maar het bracht geen verandering te weeg. Het mentaal overwicht dat Sven toonde bracht de anderen wat aan het wankelen. Maar lang duurde dit niet.

Nog zes ronden te rijden en we kregen vooraan een kwartet. Dat was natuurlijk in het voordeel van Kevin Pauwels. Meeusen plaatste een eerste tussensprintje om te zien hoe de tegenstanders hierop reageerden. Maar de wedstrijd kon opnieuw beginnen. In de zandpassage reed Sven Nys zich opnieuw vast en dat was een kantelmoment in de wedstrijd. Pauwels zag het gebeuren en gaf vol door. Hij zag zijn voorsprong met de moment vergroten. Nys wilde er wel naartoe maar de foutenlast bleef zich opstapelen. Dus van terugkeren naar de kop was geen sprake. Hij moest zijn wedstrijd gaan afstellen op de tweede plaats tegen Meeusen.

Door de hoge foutenlast begon Nys aan zichzelf te twijfelen en hij maakte zich opnieuw boos op zichzelf. Vooraan joeg Pauwels het tempo opnieuw de hoogte in. Meeusen moest op zijn tanden bijten en moest Kevin laten gaan. Een goede beurt in de zandbak bracht Sven opnieuw tot in het wiel van Meeusen.

Nog drie ronden te gaan vroeg Sven aan Meeusen om over te nemen maar lang liet hij niet begaan. Op de smalle strook naar het veld toe nam Sven de wedstrijd opnieuw in handen en joeg hij op zijn beurt het tempo de hoogte in. Maar Meeusen liet niet begaan. De twee volgende ronden werden gecontroleerd uitgereden. Dus alles zou moeten beslist worden in de slotronde. Voor Kevin Pauwels werd het een ronde om te genieten van zijn tweede overwinning van het seizoen. Bij Nys en Meeusen werd het nog spannend. Een mindere passage in het zand dwong Nys naar de tweede plaats. Dit was het scenario dat Meeusen wou, zo kon hij vanuit een derde positie de sprint op gang trekken en deze ook met gemak winnen van Sven Nys

uitslag van de dag :

 1. Pauwels
 2. Meeusen
 3. Nys
 4. Sweeck
 5. Merlier
 6. Adams
 7. Denuwelaere
 8. Vantornout
 9. Borus
 10. Dieter Vanthourenhout
 11. Quinten Hermans