Volledig BKCP-Powerpluspodium in Scheldecross in Antwerpen

Volledig BKCP-Powerpluspodium in Scheldecross in Antwerpen

ava

De tweede helft van het veldritseizoen werd op gang getrokken met de Soudal Scheldecross in Antwerpen. Niels Albert heeft die met bravoure gewonnen. Ook een sterke prestatie van zijn toekomstige ploegmaat Mathieu Van der Poel die alles belofte zijn debuut bij de profs maakte met een tweede plaats. Met de derde plaats van Philipp Walsleben kregen we een volledig BKCP-Powerplus podium.  Andere overwinningen waren er voor Kobe Goossens bij de junioren en Katie Compton bij de dames.

Stijn Caluwe nam een bliksemstart bij de junioren. Vooraan werd een kopgroep gevormd van vier rijders die ieder op zich hun moment afwachten om proberen weg te rijden maar het lukte niet makkelijk. Het was Kobe Goossens die aan het langste eind trok en de overwinning op zijn naam schreef. Tweede plaats was voor Wouters en de derde plaats was voor Gullinckx.

Moninque Vanderree nam het peloton op sleeptouw bij de dames. Van Loy en Cant gingen heel goed mee in haar wiel. Van Loy die in de afgelopen week overvallen is geworden moest het doen met een nieuwe fiets. Ze deed er alles aan om de wedstrijd hard te maken, maar Sanne Cant voelde zich goed op de omloop in Antwerpen. Zij versnelde en voor Ellen Van Loy ging het te snel. Achter haar kwam Compton op haar kousenvoeten terug tot in het wiel van Sanne Cant. Even recupereren om dan vol er tegenaan te gaan in de laatste helft van de wedstrijd. Eén voor eén probeerden ze van elkaar weg te rijden, maar het was in de voorlaatste ronde dat  Compton een voorsprongetje bijéén fietste ten opzichte van Sanne Cant. Zij hield haar concurrente wel in het vizier en bij een hapering bij Compton zette Sanne nog alles op alles om terug te komen maar tevergeefs. De overwinning ging naar Compton – Sanne Cant werd mooi tweede en Ellen Van Looy kwam wenend over de finish als derde. Voor haar waren alle emoties nu teveel.

Geen Bart Wellens aan de start van de Scheldecross dit jaar. Bart had last van koorts en buikloop en had in samenspraak met zijn ploegdokter besloten om deze cross aan zich voorbij te laten gaan. De andere topfavorieten kwamen wel aan de start. Na hun stages in het buitenland voor velen konden ze elkaars conditiepeil testen. Kijken wie er het beste uit deze periode is gekomen, dat was de vraag die op ieders lippen brandde. In het prille begin van dit seizoen won Niels Albert de Soudalwedstrijd in Neerpelt. In de jaarmarktcorss in Niel stond er geen maat op Sven Nys die toen moest afrekenen met een sterkrijdende Wout Van Aert. Dus meer dan genoeg ingrediënten om er een boeiende wedstrijd van te maken. Erwin Vervecken had zich ontplooid als parcoursbouwer in en rond de Schelde. Het parcours was snel. Het zand lag er goed berijdbaar uit.

De wereldkampioen op de weg en bij de junioren in het veld en huidig belofte Mathieu Van der Poel, zorgde voor een mijlpaal in zijn carrière. Hij trad aan bij de profs en op welke manier hij deed lees je hieronder. Ook  de Nieuw-Zeelander Alexander Revelle keerde terug naar het veldrijden met de optie om zoveel mogelijk wedstrijden uit te rijden en niet gedubbeld te worden. In deze opdracht slaagde hij in Antwerpen wel.

Vlak bij het strand van Sint Anneke werd de wedstrijd op gang gezet. Een behoorlijke lange start waar het makkelijk was om je positie in te nemen. Maar liefst vijftig deelnemers stonden er aan de start bij de elites. We kregen een snelle start van Marcel Meisen, Vantornout, Albert, Nys, ….. Alle toppers dit keer goed gestart. Michaël Vanthornout kwam ten val in de eerste passage in de zandbak, wel zonder veel erg want hij kon zijn wedstrijd uitrijden. Ook de wereldkampioen Sven Nys kwam ten val in de zandstrook. Hiervan had Niels nota genomen en zo nam hij vooraan de wedstrijd in handen. Maar Sven liet niet begaan. In het wiel van Rob Pëeters kon hij Niels goed in het vizier houden. Van in ronde één werd het gashendel al goed opengedraaid. In de tweede ronde kregen we vooraan een grote kopgroep. Niels had tijdens deze ronde last van zijn versnellingsapparaat en daardoor werd hij verwezen naar de materiaalpost om te wisselen van fiets. Hierdoor nam Philip Walsleben de wedstrijd in handen. Sven moest beginnen te jagen om de voorsprong van Walsleben tot het minimum te beperken. Bij het oplopen van een heuveltje kregen we een misstap van Philip Walsleben waardoor we opnieuw een volledige kopgroep kregen. Alles was dus opnieuw mogelijk……

In de derde ronde nam Rob Peeters de wedstrijd in handen. Martin Bina had technische problemen en moest noodgedwongen uit de wedstrijd stappen. Vooraan viel het zeker niet stil. Rob legde er een hoog tempo op waardoor de kopgroep op een lang lint werd getrokken. Door foutjes van één of andere rijder waren er constant positiewissels.

Bij het ingaan van de vierde ronde ging Mathieu Van der Poel vooraan post vatten. Adrie Van der Poel stond te glunderen in de materiaalzone. Hij was terecht fier op de prestaties van zijn zoon. Maar de toppers lieten zeker niet begaan; Tom Meeusen moest ook uit de wedstrijd stappen. HIj had last van zijn verkoudheid. Julien Taramarcaz voelde zich ook niet 100 procent. Voor halfweg de wedstrijd stapte hij ook uit de wedstrijd met last van maagproblemen.

Aan de balkjes kregen we een versnelling van Mathieu Van der Poel, maar de toppers wisten hoe laat het was. Ze deden er alles aan om de voorsprong van Mathieu te verkleinen. Halfweg de wedstrijd kregen we opnieuw een grote kopgroep. Sven Nys reageerde op alles en iedereen. Hij voelde zich in zijn sas op de omloop. Ook een reclamebord in handen van een supporter moest eraan geloven. Sven voerde op dat ogenblik ook de forcing, maar kon de anderen niet uit het wiel rijden. Het werd dus even afwachten op nog wat later in de wedstrijd opnieuw te proberen.

Sven voelde zich goed maar ook de twee andere grote namen van Klaas Vantornout en Niels Albert hadden goede benen. Toch was het Mathieu Van der Poel die aanzien afdwong bij de grote drie. Hij ging vlot mee in het wiel mee van de groten der cross. Voortdurend positiewissels vooraan : de ene moment was het Klaas, dan weer Mathieu en ook Niels kwam geregeld vooraan post vatten…..

Met nog drie ronden te gaan doken we de finale in. Er werd geen genade gegeven want Walsleben legde een hogere tempo op vooraan. Hierdoor kreeg hij enkele meters voorsprong maar ver was het zeker niet. Rob Peeters moest er alles aan doen om de achterstand weg te rijden want met Niels in het wiel mocht hij zeker geen medewerking verwachten.

Eens de achterstand weg was ging Niels zijn kans. Hij fietste een mooie voorsprong bij elkaar en mocht van de allerlaatste ronde een mooie ereronde maken. Achter hem gingen zijn teamgenoten beslissen over de verdere ereplaatsen. Het was de jonge Mathieu Van der Poel die nog kon wegrijden en de tweede plaats liet noteren in zijn allereerste wedstrijd bij de profs. De derde plaats was voor teamgenoot BKCP Philip Walsleben.

Na afloop konden we een zeer tevreden Christophe Roodhoofd aantreffen in de aankomsttent. Hetgeen nog nooit gelukt was bij de profs is vandaag in Antwerpen gerealiseerd. Een volledig podium met rijders van éénzelfde BKCP ploeg.

1. Niels Albert

2. Mathieu Van der Poel

3. Philip Walsleben

4. Kevin Pauwels

5. Rob Peeters

Sven Nys moest zich tevreden stellen met een negende plaats nadat hij nog eens ten val was gekomen in de zandstrook. Hij bleef met zijn schoen haperen en kwam hierdoor ten val. Weg waren de ereplaatsen.

Morgen zien we de renners terug in de Druivencross te Overijse.