Voorbeschouwingen BK profs

Voorbeschouwingen BK profs

Wordt het Wout Van Aert zijn eerste Belgische titel in Erpe-Mere. Of verslikt hij zich in het zware parcours. Kevin Pauwels en Tom Meeusen liggen op de loer. Maar ook Van Aert zijn eigen ploegmaten, Jens en Joeri Adams en Rob Peeters, kunnen verrassen. Wat doen Klaas Vantornout en Gianni Vermeersch? Of zorgt Sven Nys voor de wederopstanding?

Wout van Aert schijnbaar onaantastbaar

Alles wat Wout van Aert aan raakt verandert in goud dit seizoen?! Is dit wel waar? Een gevoelig verliesje in Zolder bij de beloften waar hij 2 de wordt achter Laurens Sweeck.  Maar voor de rest het hele seizoen op één  wedstrijd na,  waar hij 7 de wordt , louter podium plekken op 1 en 2.

Wout is inmiddels, mogen we wel stellen,  degene die ook de Vastgoed Service-Golden Palace ploeg als absolute kopman van mooie resultaten voorziet, op de diverse podia. Wout,  ook de onbetwiste leider in bijna alle wedstrijden. Wout, die net als enkele anderen,  heel makkelijk beslist:  ik rijd niet als ik me niet goed voel. Als het parcours in Erpe-mere zwaar en nat is dan is het pleit al in de 2 ronde beslecht. Wout van  Aert is de sterke alleskunner op zware slopende parcoursen met zijn, alle kracht op de pedalen leggende, rijstijl. Wie houdt Wout van het kampioenschap vandaan. De enige die dat momenteel kan in België, mits ze super zijn, zijn Tom Meeusen of Kevin Pauwels.

Kevin Pauwels is hij zo goed als het lijkt of niet?

Kevin Pauwels leek heel goed terug te komen van Mallorca met een directe overwinning in Namen en de leiding in het WB klassement te nemen. Zolder was een 2 de plek achter een ongenaakbare Lars van der Haar. Diegem een derde plek en Loenhout waar hij 6 de wordt en in Baal waar het schijnbaar niet super wilde lopen,  maar hij toch weer een 3 de plek uit de brand sleepte.

De laatste weken wat wisselvallig en niet per se te zeggen waar de zere plek zit. Kevin zou gezien zijn uitslagen toch wat makkelijker rijden zou je verwachten. Is de zware serie wedstrijden hem welgevallig naar het BK toe ?  Een weekje rust zal ook Kevin Pauwels goed doen en hopelijk kan hij , de flyer,  en meer liefhebber van snellere crossen het tij keren en op de hoogste plek van het podium staan. Ook voor Kevin geldt  dat Wout van Aert schijnbaar de te kloppen man gaat zijn tijdens het BK. Kevin Pauwels zijn entourage is niet tevreden met een 2 of 3 de plek en dus er ligt wel wat druk op zijn schouders.

Hoe goed is Tom Meeusen momenteel?

Tom die de jongste weken zijn uitslagen wel mee pikt. Maar die ik ook richting de kampioenschappen een veel betere vorm toe had gedicht,  gezien de resultaten van de jongste weken. Elke keer net niet of net te laat of net pech in de wedstrijd. Of strooit Tom zand in de ogen van de concurrentie en slaat hij toe op het BK?

Is het niet zo dat degene in absolute topvorm de dingen wat gemakkelijker toegeworpen krijgt,  dan iemand die net te hard aan moet klampen en af en toe de controle kwijtraakt op het scenario. Tom die zeker geen aanklamper is,  maar een aanvaller pur sang en geen genoegen neemt met een slimme rol en dan de laatste ronde toe slaat.  De dood of de gladiolen lijkt het soms wel en dat siert hem en dat geeft Tom Meeusen de status die hij momenteel heeft in België.

Het BK waarvan ik heb gezegd dat Tom minimaal een podium rijdt,  maar waarin ik nu half en half moet constateren dat het of plek 2 is of niets. Wout van Aert,  die natuurlijk de hoofdrol op gaat eisen,  mits hem pech en zo bespaard blijft. Tom , die met  bijna een week rust na het hele drukke kerst epos waarin veel is gevergd van het lichaam.  Maar waarin Tom als het goed is via de supercompensatie zijn vorm terug heeft tegen het BK aan. Erpe-Mere is volgens enkele ploegleiders een zeer zware wedstrijd als het nat is en Tom heeft normaal gezien liever een wat harder parcours.

Tom zijn uitslagen die wel significant beter zijn dan verleden seizoen in de breedte en 2 hele mooie overwinningen. In elke wedstrijd  spreidt hij wel een truucje tentoon om ergens overheen te komen en misschien op die manier wel het laken naar zich toe kan trekken. Voor mij is en blijft Tom Meeusen één van de grote favorieten voor het BK en zijn hele seizoen lijkt er op gemaakt om die belangrijke stap in een Belgisch cross  te nemen. Overigens is 2013 voor Tom Meeusen in Erpe-Mere goed geweest voor een podium en dat geeft hem de moed om te gaan.

Jens Adams zijn ster is langzaam rijzende

Jens Adams rijdt dit seizoen in de luwte van Wout van  Aert en Rob Peeters langzaam aan naar betere resultaten. Jens die, ook een beetje onder de hoede van zijn 3 jaar oudere broer Joeri,  de stiel leert bij dit team.

Jens  groeit naar een vorm waarmee de kampioenschappen aangevangen kunnen worden. Zachtjes aan en niet net als andere renners in een klap een uitschieter maken en op het voorplan treden. Rob Peeters en Wout vqn Aert snoepen alle publiciteit op en volgend seizoen , let op mijn woorden,  staat Jens er als een huis.

Zeker de laatste paar wedstrijden ( op Loenhout na ) is Jens al op het voorplan aanwezig en strijdt in de WB en de Superprestige met de beste renners mee . Hij is niet te beroerd om werk te verrichten,  maar eist ook zijn deel op van de taart. Als Rob Peeters in de buurt zit,  rijdt  hij ook nog voor Rob mee en anders trekt hij zijn eigen plan wat hem in de jongste weken mooie plekken opleverde. Sinds half november toch acht mooie top 10 plekken in de zware startvelden die er momenteel zijn.

Jens Adams is helemaal klaar voor het BK en zal een gevaarlijke outsider zijn voor een podium plek. Het Belgisch BK,  ook wel bekend als het klein WK,  is een goede graadmeter voor de verhoudingen in het veld een paar weken later in Tabor.

Geraakt Sven Nys op tijd klaar voor het BK ?

Sven Nys. Hele kranten zijn er al vol geschreven over de strappatsen van Belgisch grootste crosser. Hele epossen over zijn scheiding van zijn Isabelle. Dingen waarvan ik zeg dat ze zeker wel bepalend zijn voor zijn seizoen,  maar waarin ik niet geïnteresseerd ben. Ik wil de crosser Sven Nys zien en niet een bekende belg die zich in alle bochten moet wringen en aan iedereen verantwoordelijkheid af moet leggen als publiek bezit.

De jongste weken is er ontzettend veel te doen geweest over Sven en een paar keer heb ik van dichtbij mee mogen maken wat er gebeurt als hij over de streep komt. Vooral in Diegem heb ik met open mond staan kijken naar de reactie van de fans waarvan ik uit het diepste van mijn hart enorm heb genoten. Wat ik behoorlijk minder vond en waar hem voor Sven misschien ook wel de valkuil zit is als hij de streep passeert. Ik stond er bij en zie alles met een camera daarheen vliegen en maar knippen jongens. Poe poe , wat een druk op zijn toestand moet dat zijn.

Diegem was niet haleluja,  maar al wel een iets beter gevoel. Loenhout weeral iets beter gedaan en in zijn thuiscross Baal haalt Sven eindelijk het niveau wat nodig is om mee te strijden. Eén week rust extra en hij is een man om rekening mee te houden. En de enige manier om hem uit te schakelen is vanaf het begin volle bak koersen tijdens het BK.

De outsiders voor het podium van het BK

Bart Wellens

Cross dier als Bart Wellens is,  laat hij zich niet zonder meer naar de slachtbank leiden en zal zijn huid zo duur mogelijk verkopen.

Klaas Vantornout

Het pechduiveltje gooide eerder al Klaas zijn ruiten in. ls hij goed is en niet meer ziek dan gaat hij zichzelf willen rehabiliteren en gaat dan degelijk voor een top klassering.

Rob Peeters

Slecht seizoen waarin hij niet tevreden is , bewogen seizoen ook waarin zijn steun en toeverlaat heen gaat. Rob gaat normaal gezien outsider zijn,  maar wel met een rugzakje waarin zijne Pa mee rijdt. Vorm van de dag is bepalend?  maar kan hem wel vleugels geven. Met het BK kan hij de meubelen nog enigszins redden.

Gianni Vermeersch

Man in vorm en zal zich duidelijk willen laten zien ook met het oog op het WK in Tabor . Zeker niet wegdenken en slim als hij is,  laat hij zich in de koers mee nemen de eerste 3 ronden.

Jan van Dijk