Vrouwen starten voortaan voor de mannen elite

Vrouwen starten voortaan voor de mannen elite

 

De UCI voerde een aantal wijzigingen door in  haar reglementen. Eén van de opvallendste is dat de vrouwen nu mogen starten voor de elite mannen. Het wordt verplicht in alle veldritten. De duur van de wedstrijden wordt ook opgetrokken. Zo rijden de mannen minstens 60 minuten tot maximum 70 minuten, zowel in de wereldbeker als het WK. De vrouwen rijden minstens 40 minuten en maximum vijftig.  Een ander belangrijke verandering is de deelname van de top-50  in de UCI stand aan de wereldbeker.

 

De kopzorgen voor de selectie van de wereldbeker voor bondscoach De Bie zijn voorbij. Nu mogen de vijftig besten in de UCI stand sowieso deelnemen aan een wereldbeker. Dertien Belgen komen hiervoor nu al in aanmerking. Dat zijn Sven Nys, Kevin Pauwels, TomMeeusen, KlaasVantornout, Rob Peeters, Bart Aernouts en Wietse Bosmans. Maar ook bijvoorbeeld Ben Berden (37ste), die nu in Amerika woont,  Bart Wellens (41ste), Jim Aernouts (49ste) en neoprofs Gianni Vermeersch (32ste),  Jens Adams (44ste) en Tim Merlier (48ste)  Dat geldt ook voor Niels Albert (derde) en beloften Wout Van Aert. Maar die zullen wellicht (niet) meer gebruik maken van deze regeling volgend seizoen.

Over de Europese kampioenentrui is eveneens meer duidelijkheid. Zo zal deze primeren op een nationale trui. Een Europese kampioen, die ook nationaal kampioen is, moet dus de Europese trui dragen.

19/06/2014 | Erikbr