Wawak en Pinteric dag-en eindwinnaars van 4Stage MTB Lanzarote

Wawak en Pinteric dag-en eindwinnaars van 4Stage MTB Lanzarote

Nooit eerder is de laatste dag van de Club La Santa 4 Stage MTB Lanzarote voor het algemeen klassement zo spannend geweest. Nauwelijks twee seconden zijn Nadir Colledani van Bartlomiej Wawak van elkaar gescheiden. De meest veeleisende dag van de race. Meer dan 80 kilometer met meer dan 1.700 meter oneffenheden en de extra hardheid die heeft geleid tot de intense wind die de deelnemers hebben moeten trotseren.

De tactiek en de kennis om energie te besparen zijn belangrijke elementen geweest voor de etappe en het algemeen klassement.. Een groep van 11 renners, met alle favorieten voor de overwinning, heeft zich in de eerste helft van de race onderscheiden. De achtervolgende groep heeft op geen enkel moment kunnen aansluiten met de kop van de race. Zo kwamen ze tot de langste en meest veeleisende beklimming van de race. De klim van de Dam van Mala dit jaar had een belangrijke nieuwigheid. De organisatie heeft een speciale stretch getimed in deze beklimming, met prijzen voor de beste tijden.

Vanaf hier, een snelle afdaling en vele kilometers golvend terrein, met wind en zandvlaktes tot het einde van de race. Het is het moment waarop Wout Alleman heeft aangevallen , eenzaam op zoek naar de winst van de etappe. Hij bouwde een voorsprong op en er werd niet echt gereageerd, omdat hij niet in aanmerking kwam voor het algemeen klassement. Maar Alleman werd terug ingehaald omdat hij in de slotkilometers ( nog 2 km te gaan) volledig lek reed… Hij reed met meer dan 1 minuut voorop en kon normaal niet meer terug gepakt worden gezien hij maar 2 km meer had te gaan…. De favorieten roken toen terug hun kans.

De Poolse Bartlomiej Wawak viel aan zoals hij dat in alle voorgaande etappes had gedaan. Nadir Colledani, drager van de leiderstrui, probeerde om zijn kielzog te volgen. Maar de Italiaan was niet in staat om Wawak te trotseren. Hij haalde zijn derde etappeoverwinning en pakte ook de eindzege. Een verdiende overwinning, want ondanks de kleine verschillen is de Pool altijd superieur geweest in de etappes. Colledani behaalde een verdienstelijke tweede plaats in de etappe en in het algemeen klassement. Terwijl de Duitser Ben Zwiehoff, een vaste van deze wedstrijd op een uitzonderlijk niveau heeft gepresteerd. Vooral als we rekening houden met de wonden die hij na zijn val in de 2e etappe heeft meegesleept.

Bij de vrouwen heeft Blaza Pinteric de dubbel gepakt. Win de 4 etappes die hij heeft gespeeld. Zijn triomf in de generaal is onaantrekkelijk. De emotie heeft zich gericht op de andere podiumplaatsen. Kerry Macphee heeft aangevallen om de tweede plaats in het algemeen klassement te pakken, dankzij haar uitstekende prestaties op deze .Hiermee is ze van de 4de naar de 2de plaats gereden, waarbij ze Fabienne Schaus en Malene Degn versloeg.

Op deze manier is er weer een succesvolle editie van de Club La Santa 4 Stage MTB Lanzarote afgesloten/ Het eerste jaar dat ze overgaan naar de UCI S1 categorie. De race blijft trouw aan het format dat er jaar na jaar voor heeft gezorgd dat de race jaar na jaar is gegroeid en nu geconsolideerd is in de internationale kalender. De garantie van een groot evenement, spectaculaire routes en de bijzondere manier van concurreren op een eiland als Lanzarote hebben van de Club La Santa 4 Stage MTB Lanzarote een niet te missen evenement aan het begin van het seizoen gemaakt.

Bron: PM organisatie en Hilde Meere

Foto’s: James Mitchell