Weetjes aan het begin van het nieuwe BMX seizoen 2015

Weetjes aan het begin van het nieuwe BMX seizoen 2015

BMX seizoen 2015

 

 

We staan aan de start van alweer een nieuw BMX seizoen.
En dus heb ik enkele ditjes en datjes op papier gezet die iedereen toch zou moeten weten.

 

Voor de TC competitie :

Het is in jullie eigen belang dat er tijdens de allereerste TC voldoende deelnemers zijn in de categorieën. Ik spreek hier dan vooral voor de cruisersklasses en de Masters 30+.

Cruisers Girls : minstens met 4 zijn op de 1ste TC, zoniet worden jullie voor het gehele seizoen samengezet met Cruisers -16 of misschien zelfs met Cruisers 17-29 als de Cruisers -16 al samengezet zijn met Cruisers 17-29.
Cruisers -16 : minstens met 5 zijn op de 1ste TC, zoniet worden jullie voor het gehele seizoen samengezet bij de Cruisers 17-29.

Cruisers 17-29 : minstens met 5 zijn op de 1ste TC, zoniet worden jullie voor het gehele seizoen samengezet bij de Cruisers -16.

Masters 30+ : minstens met 5 zijn op de 1ste TC, zoniet worden jullie voor het gehele seizoen samengezet de Boys 19+.

Voor de FLC competitie :

Hier is het ook van belang om met voldoende deelnemers te zijn op de 1ste wedstrijd.

Cruisers -30 : op de 1ste FLC met minstens 5 zijn

Cruisers Girls : op de 1ste FLC met minstens 4 zijn.
Zoniet worden deze beide categorieen samengevoegd.

Masters 30+ : op de 1ste FLC met 5 zijn, zoniet worden jullie samengevoegd met Boys 19+ voor de rest van het seizoen.

Wedstrijdbadge voor 2de BMX categorie :

Voor de rijders die 2 categorieen rijden ( 20inch en 24inch ) en die hun badge van vorig jaar nog hebben, moeten bij het deelnemen voor de 1ste maal aan de 2de categorie 5 euro betalen voor de badge. Degene die er nog geen hebben, kunnen die aan de inschrijvingstafel bekomen mits het betalen van 5 euro.

Vergeet niet dat de licenties achteraan moeten getekend worden door de rijder zelf, ook door onze allerkleinste bmx-ers. Gewoon de voornaam is voldoende.

Vergeet op de wedstrijddag zeker niet om jullie licentie en wielerboekje bij te hebben.
GEEN LICENTIE = NIET STARTEN. Hou daar rekening mee. Fotocopies van licenties, ingescande licenties, foto’s van licenties tellen NIET.
Zorg dat je alles bij hebt, je vertrekt ook niet zonder fiets, helm en kledij, dus ook niet zonder licentie en wielerboekje.

Bij de inschrijving krijg je steeds een printbonnetje. Dit is heel belangrijk. Het bonnetje is het bewijs dat je bent ingeschreven. ZONDER BONNETJE = GEEN INSCHRIJVING. Controleer steeds dit bonnetje op de naam, categorie en bordnummer. Houd dit bonnetje ook bij tot na de wedstrijd en dan kan je het weggooien.
Ik wil ook de mensen nog eens verwittigen die meerdere rijders komen inschrijven. Kom je bvb 10 rijders inschrijven, zorg dan ook dat je 10 printbonnetjes hebt. Dit is jullie verantwoordelijkheid en niet van de mensen aan de inschrijving. Kijk alles goed na, ik kan dit niet gewoon blijven herhalen.

Nog een praktische tip : steek een paperclip op de juiste plaats waar het wielerboekje moet ingevuld worden. Dat scheelt tijd aan de inschrijving. Zorg ook dat het eerste blad van het wielerboekje volledig is ingevuld.
Als je staat aan te schuiven voor de inschrijving, zorg dan dat je alles al klaar houdt. Sommige mensen staan een uur aan te schuiven en als ze dan aan de inschrijftafel komen, moeten ze alles nog zoeken. Doe dit op voorhand, het scheelt veel tijd bij het inschrijven.

Recreanten kunnen vanaf dit seizoen pas inschrijven op zondagmorgen. Ze rijden ook tijdens blok 1 en niet meer in blok 2. Recreanten mogen op zaterdag ook niet deelnemen aan de training ivm de verzekering bij valpartijen.

Als er iemand in het buitenland gaat rijden, steeds toelating vragen aan je provinciaalse afgevaardigde BMX van WBV. Voor BMX-ers 15 jaar en ouder kost dit 3 euro per dag dat je rijdt in het buitenland.
Deze wedstrijd zelf invullen in de sportpas, inscannen en binnen de 4 dagen doormailen naar je provinciaalse afgevaardigde. Doe je dit niet, krijg je geen toelating meer om de komende 12 maanden in het buitenland te gaan rijden. DUS DOE DIT ZEKER.

Ik weet dat er ook dit jaar weer licenties zijn afgeleverd door WBV aan rijdertjes die nog geen 5 jaar zijn. Je mag pas deelnemen aan een BMX wedstrijd vanaf de dag dat je 5 jaar bent. Dus wordt je bvb 5 jaar op 5 juni mag je pas vanaf 5 juni deelnemen aan wedstrijden. Dit geldt ook voor recreanten.

Clubleden rijden met clubtrui, teamleden rijden met teamtrui, individuele rijders rijden met trui zonder reclame.
Nationale kampioenen moeten verplicht rijden met kampioenetrui, ofwel met de trui uitgereikt door KBWB ofwel met club- of teamtrui waarvan de linkermouw de nationale kleuren heeft zonder enige reclame op die bepaalde mouw.
De Vlaamse en Provinciaalse kampioenen zijn vrij om hun trui te dragen.

Het provinciaals en Vlaams kampioenschap zijn een verplichte wedstrijd voor de rijders vanaf 12 jaar.
Bij niet deelname ben je geschorst voor 7 dagen die aanvangen de dag na de wedstrijd en mag je dus op zaterdag en zondag opvolgend niet deelnemen aan een BMX wedstrijd.
Zowel in het PK als VLK moeten er in elke categorie minstens 3 deelnemers zijn om kans te maken op trui en medaille.
De jongens en meisjes onder de 12 jaar die in 2014 provinciaals en/of Vlaams kampioen zijn geworden mogen hun trui nog dragen tot het daaropvolgend desbetreffende kampioenschap.
BELANRIJK :
Nadat alle manches zijn gereden, worden de uitslagen van die manches uitgehangen. Dit is ook zo voor de uitslagen van de achtste finale, kwartfinale, halve finale en finale. GA NAAR DIE UITSLAGEN KIJKEN. Voor je naar huis rijdt, ga eerst naar de uitslagen kijken. Als ik op zondagavond de uitslagen doormail, is het te laat om te klagen bij fouten. Fouten moeten gemeld worden maximum 30 minuten na de wedstrijd.
IK KAN DIT OOK NIET GENOEG ZEGGEN, GA NAAR DE UITSLAGEN KIJKEN NA DE MANCHES, EN ALLERHANDE FINALES.

Jongens geboren in 1997 en 1998 rijden vanaf dit seizoen verplicht JUNIOR MEN. Zij rijden vanaf nu ook apart en niet meer samen met de ELITE MEN.
JUNIOR MEN moeten ook geen pro-sectie doen als die aanwezig is op een parcours.
Nummerbord voor JUNIOR : zwart bord met witte cijfers.

DNS : Did Not Start. Dit zal in de uitslagen meegedeeld worden met het getal 9.
Je mag 1x DNS hebben, dit is de laatste plaats + 2. Als er bijvoorbeeld 7 rijders in de manches zijn, krijgt de persoon met DNS dus 7+ 2 = 9. Met 2x DNS ben je automatisch uitgeschakeld om nog verder deel te nemen aan de wedstrijd.
DNF : Did Not Finish. Dit zal in de uitslagen meegedeeld worden met het getal 10.
Bij DNF krijg je de laatste plaats. Als er bijvoorbeeld 7 rijders zijn in de manches, krijgt de persoon met DNF dus 7 zonder strafpunten.

Er mag met clickx gereden worden vanaf blok 2 en de cruisers tijdens onze nationale wedstrijden. Op het EK mag er vanaf 13 jaar met clickx gereden worden en op het WK vanaf 5 jaar.

Belgisch kampioenschap, Topcompetitie, Flanders Cup en Vlaams Kampioenschap worden in 2 blokken gereden.
Tijdens Flanders Cup en Vlaams Kampioenschap zijn recreanten in blok 1 toegelaten alsook G-sporters.

Promo’s, Wallonia Cup en Kampioenschap van provincie Antwerpen worden in 1 blok gereden en hier zijn ook steeds recreanten toegestaan alsook G-sporters.

Topcompetitie, Flanders Cup en Wallonia Cup zijn klassementswedstrijden met hetzelfde puntensysteem.