Wereldkampioen Martin Vidaurre Kossmann zegeviert bij de U23 in Albstadt

Wereldkampioen Martin Vidaurre Kossmann zegeviert bij de U23 in Albstadt

Bij de U23 mannen was de overmacht van de Zuid-Amerikanen en de Zwitsers groot. De Chileense wereldkampioen Martin Vidaurre Kossman klopte de Braziliaan Gustavo Xavier de Oliviera Pereira. De Zwitser Dario Lillo werd derde. Met Luca Schätti (vierde), Walter Simon en Luke Wiedmann eindigden de Zwitsers in de top 6. Jente Michels was de beste Belg als 34 ste, Clement Horny (51ste), Lukas Malezsewski(52ste), Sander Hubrechts (86ste) en Theo Demarcin(126ste). Arne Janssens en Jarne Vandersteen, geplaagd door de gevolgen van een val vorige week, reden niet uit.

Martin Vidaurre Kossmann is Chileen, heeft een Duitse moeder en ging in eigen land naar een Duitse school. Hij rijdt ook voor het Lexware Mountain Bike Team en had dus minstens een halve thuiswedstrijd in de Bullentäle van Albstadt. Het is dus bijna vanzelfsprekend dat hij het winnaarsinterview in het Duits gaf.
Maar eerst iets anders: De U23 wereldkampioen nam al in de startronde de leiding, maar hij had nog vijf renners op sleeptouw. Het tempo lag op dat moment echter niet bijzonder hoog. “Ik had een goede start, maar toen verprutste ik het een beetje in een bocht en moest ik weer vooruit. Ik wilde voorop rijden, maar de andere jongens wilden helemaal niet voorop. Ik kwam aan het eind van de eerste ronde wat terug in tweede positie en schoof in de tweede ronde op. Ik viel helemaal niet aan, ik reed gewoon wat harder, maar toen had ik een kleine voorsprong van vijf seconden. Toen dacht ik: ‘kom op’ en ik heb me er doorheen geslagen,” zei Vidaurre Kossmann na zijn tweede wereldbekerzege in 2022.
Achter hem ontwikkelde zich een spannende strijd om de tweede plaats, die uiteindelijk werd gewonnen door de Braziliaan Gustavo Xavier de Oliveira Pereira. Een trio met Oliveira Pereira, Dario Lillo en Riley Amos vocht lange tijd om de resterende twee podiumplaatsen, maar de Amerikaan Amos moest zich twee ronden voor het einde de rol lossen op het fysiek zeer veeleisende parcours. In de laatste ronde was Lillo echter niet meer in staat om het tempo van zijn Braziliaanse tegenstander bij te houden. “Ik ben echt blij met de derde plaats. Uiteindelijk wilde ik niet te veel risico’s meer nemen, want je denkt aan het feit dat je op het podium staat in een wereldbekerwedstrijd,” zei Lillo na zijn race.

Foto’s: Luc Wilms