Winter 2014.

Winter 2014.

De hoogmis voor de cross fans is geweest en was wedereom een eclatant succes voor de Belgen, Je kan echter niet langs het volgende 4 jaarse evenement kijken en dat zijn de Olympische Winterspelen in Sotsji in Rusland.

Inspirerende opening gezien en heel erg enthousiast over de Russische aanpak van de openingsceremonie. Sporten is ook in Rusland in de winter een hele belangrijke bezigheid die ons ook bezighoudt als Nederlanders en toonaangevende natie in het lange baan schaatsen en short tracken.

België laat zich net als Nederland ook niet onbetuigd in het Bobben oftewel bobsleeën en we zijn twee toonaangevende natie’s geworden met grote kansen op medailles en tevens in het schaatsen.

Cyclocross is dat een winter sport? Ja,  zeggen veel crossers, het is een wintersport en zou op de Spelen mogen verschijnen ware het niet dat het gemiddeld genomen meer van doen heeft met modder en slijk en nattigheid dan met sneeuw en ijs. Is dat een probleem om te verschijnen op de winterspelen en ik neig bijna naar te zeggen, nee.  Laat ons toegevoegd worden aan de disciplines van de spelen als wintersport.

Mocht dit gebeuren dan verliest de jaarlijkse WK cyclecross wel een beetje glans. Want je bent maar één jaar kampioen en vier jaar Olympisch kampioen. Een doel op zich voor de crossers mocht het gebeuren en er wordt momenteel druk gelobbyt om dat te bereiken of spreken we hier van een utopie en zal het crossen nooit verschijnen op de Olympic Wintergames?

De droom van elke sporter zijn de Spelen. Dus er zijn mogelijkheden en de tijd zal ons leren of het inderdaad gaat gebeuren. Mondialisering van het crossen moet dan wel gestaag doorgaan en groter worden om überhaupt kans te maken als sport toegevoegd te worden.

Ben je echter fan van sporten of zelf sporter of topsporter? ledereen zal met zijn eigen belangstelling naar de Spelen kijken. Geloof me, in Nederland en België zijn hele volksstammen bezig met hun sporters aan te moedigen voor de TV en zodoende een stukje van de sfeer en enthousiasme en het vele werk op te snuiven om hun helden te zien zegevieren of juist helemaal niets te presteren. Juist! Dat zijn de emoties die het crossen maar ook welke andere sport zo mooi maakt om te zien. Geniet er van in deze kleine drie weken om dan als de wiedeweerga weer naar je eigen fiets sport te gaan als mountainbiken , cyclocrossen en BMX.

Neem ook eens de moeite om een Belgische dame als Sarah Mertens te volgen die samen met de Nederlandse Laura Turpijn een dames duo vormt tijdens de Cape Epic. Leef je nog eens uit in de strandraces die ook in Belgié aan populariteit winnen.

In alle delen van de wereld brandt het offroad gebeuren weer volop los met de openings wedstrijden van het seizoen en de verwachte resultaten waar iedereen weer een lange winter voor heeft getraind.

 

Jan v Dijk  www.offroadbiking.eu