WK Tabor 2015 junioren: Simon Andreassen klopt Eli Iserbyt.

WK Tabor 2015 junioren:  Simon Andreassen klopt Eli Iserbyt.

De Deense wereldkampioen mountainbiken bij de junioren heeft nu ook de regenboogtrui gepakt in het veldrijden. In Tabor versloeg hij onze landgenoot Eli Iserbyt, die dit seizoen nog maar één keer verloor. Iserbyt startte met de verkeerde banden en pakte na een achtervolgingsrace het zilver. De Nederlander Max Gulinckx reed naar het brons.

Tijdens dit weekeinde zijn alle ogen gericht op het Wereldkampioenschap veldrijden in Tabor. Bij onze junioren was Eli Iserbyt de topfavoriet. Eli schuwt de favorietenrol niet. Hij heeft dit seizoen maar één wedstrijd niet kunnen winnen, dus moet het bij het Wereldkampioenschap ook vlot verlopen. Dat was althans zijn doel. In de eerste ronde trok hij een paar keer door om te zien hoe zijn concurrenten hiermee omgingen. Maar het bleek al gauw dat de Deen Simon Andreassen een goede dag had vandaag. In de tweede ronde probeerde de Deen het zelf eens om de anderen van zich af te schudden en dat leek hem ook te lukken. Hij reed Iserbyt op een kleine achterstand. We merkten bij Eli Iserbyt dat hij vertrokken was op de verkeerde banden. Hij schoof naar alle kanten. Bij het wisselen vroeg hij naar de grifo’s maar deze stonden nog in de mobilhome. De mechaniekers hebben dan maar het heft in handen genomen om naar de mobilhome te lopen om de juiste banden te gaan halen. Van zodra de juiste fiets werd aangeboden aan onze held kon hij de achtervolging inzetten in de laatste ronde. Hij ging eerst in achtervolging op de Amerikaan Hecht. Deze laatste maakte een schuiver en daarmee waren zijn podiumkansen verdwenen. De volgende die hij dan moest oprollen was de Nederlander Gulickx. Eli Iserbyt toonde heel wat weerbaarheid en reed nog naar Gulickx toe. Hij kon hiermee de zilveren medaille naar zich toe halen. Dit was wel op ruime achterstand van de nieuwe wereldkampioen de Deen Simon Andreassen.

Simon Andreassen verdiende zijn strepen(letterlijk!) al in het mountainbiken. Vorig jaar werd hij wereldkampioen. Hij wil de komende jaren alles op het mountainbiken zetten.  Dit seizoen reed hij de wereldbeker in  Namen( waar hij derde was). Niemand verwachtte de Deen, maar hij was onze schaduwfavoriet. We hadden dan ook de kans om na de persconferentie nog een korte babbel met hem te hebben.  ‘Ik behoorde niet tot het kransje favorieten. Dus startte ik zonder druk. Dat was anders dan in het mountainbiken. Nu reed ik mijn eigen koers. Vandaag startte ik op de zestiende plaats. Na de eerste afdaling reed ik in de top-20 en kon zo opschuiven en begon ik iedereen in te halen. Dan viel ik aan om alleen voorop te blijven en dat plannetje lukte wonderwel.  Deze wereldtitel verandert niets aan mijn plannen. Ik had het niet verwacht. Wel kwam ik heel goed voorbereid aan de start. Het was een droom en het ging perfect vandaag.  Mountainbiken blijft mijn hoofddoel. Mijn idool is mijn ploegmaat Jaroslav Kulhavy. Ik wil komend seizoen uitblinken in de wereldbekers en opnieuw wereldkampioen worden. Op de weg rijd ik alleen het nationaal kampioenschap en ik blijf zo lang mogelijk in de MTBscène,’besloot de dubbele Deense wereldkampioen.

Eli Iserbyt vertoonde geen tekenen van ontgoocheling na afloop. ‘Het is een beetje mijn eigen schuld. Ik koos voor de verkeerde banden bij de start. Ik vertrok met slicks, maar het parcours was spiegelglad en daardoor verloor ik dadelijk alle grip. Ik vroeg om rhino’s, maar die waren niet voorhanden. Halfkoers wilde ik zelfs opgeven, omdat ik niet de juiste banden had. Maar er waren zoveel Belgische supporters voor mij hier en dat kon ik niet maken. Dan beet ik door en in de laatste ronde kon ik wel over de juiste banden beschikken en zo nog zilver pakken. Als ik eerder over die banden had kunnen beschikken, zat er wellicht meer in. De laatste week voelde ik geen druk. Gisteren werd ik wel wat zenuwachtig. Ik sliep niet zo goed. Vanochtend voelde ik me wel heel goed. Ik was gefocust op de eerste plaats, maar het draaide anders uit, ‘aldus de Belgische kampioen.

Max Gulinckx was tevreden met het brons. De Nederlander vocht tot het einde voor het brons een duel uit met de Amerikaan Gage Hecht. ‘Aanvankelijk reed ik samen met Eli en Gage Hecht. Dan viel Eli uit ons groepje weg. Maar dan kwam Iserbyt terug en draaide  de strijd om het brons uit tussen mij en Hecht. Toen Hecht viel, lag de weg breed open naar de bronzen medaille. 

UITSLAG WK JUNIOREN

1. Simon Andreassen (Den) in 42’24”
2. Eli Iserbyt op 41″
3. Max Gulickx (Ned) 42″
4. Gage Hecht (VS) 45″
5. Thijs Wolsink (Ned) 1’11”
6. Stefano Sala (Ita) 1’28”
7. Maik van der Heijden (Ned) 1’30”
8. Jakob Dorigoni (Ita) 1’31”
9. Eddy Fine (Fra) 1’35”
10. Jarne Driesen 1’54”
21. Jappe Jaspers 2’34”
24. Lander Loockx 3’12”
28. Alessio Dhoore 3’37”