Wout Van Aert demonstreert op de sluitingscross Oostmalle

Wout Van Aert demonstreert op de sluitingscross Oostmalle

Winst voor Wout Van Aert in de sluitingscross Oostmalle. Tweede plaats werd beslist in een spurt en ging naar Kevin Pauwels voor Laurens Sweeck. Een Offday voor Mathieu Van der Poel en een opgave voor Sven Nys.

Geen Rob Peeters in Oostmalle aan de start. Peeters heeft last van een spierletsel en was moe volgens Niels Albert. Hij werd rust toegeschoven door zijn entourage. Andere toppers kwamen wel aan de start in de sluitingswedstrijd in Oostmalle. Of het een strijd ging worden tussen de jongeren of de oudere garde zou blijken van zodra de wedstrijd op gang werd getrokken. Alle rijders hadden ervoor gekozen om deze snelle cross af te werken op slicks behalve Tom Meeusen en Kevin Pauwels. Zij kozen voor een profielband. De aanloopzone is erg lang in Oostmalle en alles werd op één lint getrokken bij de start door Philip Walsleben, Tom Meeusen, Meiser, Pauwels en de rest van de groep. De zandstrook werd op het lijf geschreven door Tom Meeusen. Hij nam de eerste ronde volledig voor zijn rekening. Vooraan misten we Sven Nys en Klaas Vantornout. Zij hadden hun start gemist. Sven Nys zou later na materiaalpech de wedstrijd staken. Klaas Vantornout kwam nooit vooraan in het stuk voor en moest tevreden zijn met een 16e plaats.

Met ingang van de tweede ronde zat alles nog samen op een zanddoek. Het viel helemaal niet stil want Walsleben nam over van Tom Meeusen om het tempo hoog te houden. In het bos werd alles opnieuw op een lint getrokken. Lars Van der Haar volgde in tweede stek, Meiser was derde, Meeusen vierde, …… Mathieu Van der Poel volgde in het wiel van Wout Van Aert. Aan de balken liet Tom Meeusen zien welke acrobaat er in zich schuilde. Hij was de enige bij de elites die over de balken sprong.

In de derde ronde kregen we vooraan een valpartij waarbij Wout Van Aert de rijder was die er het meeste nadeel aan had. Hij kwam tegen de grond en beschadigde zijn voorwiel. Moest gaan wisselen en verloor daardoor vooraan even de aansluiting. Tom Meeusen, Kevin Pauwels en Mathieu Van der Poel konden hierdoor een kleine voorsprong nemen maar de anderen lieten niet begaan. De betere rijders kwamen terug vooraan te zitten.

In de vierde ronde viel het vooraan stil en konden de anderen weer terug komen aansluiten. Althans dat hadden ze gehoopt. Want op dat ogenblik gingen de jongeren vooraan aan de boom schudden. Laurens Sweeck, Vincent Baestaens en Lars Van der Haar kregen hierdoor een kleine voorsprong. Achteraan ging Tom Meeusen zijn registers openschuiven om deze achterstand terug te brengen. Ook Wout Van Aert controleerde de wedstrijd en reed op een vrij makkelijke manier terug naar de kop toe.

Op zes ronde van het einde kregen we een kleine aanval van Laurens Sweeck. Lars Van der Haar moest vooraan het tempo lossen omdat hij in deze ronde verschillende kleine foutjes maakten en daardoor was Laurens even voorop. In de zandstrook zette Lars Van der Haar zijn fout recht en kregen we vooraan opnieuw twee koplopers. Achter hem volgden Kevin Pauwels, Wout Van Aert, Tom Meeusen en Vincent Baestaens op een paar seconden. De Wereldkampioen Mathieu Van der Poel moest toen al de rol lossen en volgde op 18 seconden. In de tweede zandstrook kwamen onze vier jongens vooraan aansluiten en kon de wedstrijd opnieuw open gebroken worden.

Halfweg wedstrijd viel het aan de meet even stil. Dat was de kans voor Wout Van Aert om zijn gang te gaan. Hij probeerde een mooie voorsprong bijéén te fietsen maar Laurens liet niet begaan. Hij kwam er wel snel achter dat hij het in zijn eentje niet kon dichten. Vandaar dat hij achter zich keek om vanuit die hoek nog hulp te verkrijgen. Het was Kevin Pauwels die hem kwam opzoeken maar van het gat dichtrijden was geen sprake meer.

Ronde na ronde bouwde Wout zijn voorsprong uit. In de laatste ronde had hij maar liefst 35 seconden voorsprong. Hij kon genieten van zijn laatste ronde als leider de wedstrijd af te sluiten. Hij pakte in Oostmalle zijn 19e zege van het seizoen. Voor de tweede plaats kregen we nog een spurt tussen Laurens Sweeck die als eerste de weg opdraaide maar die de hete adem van Kevin Pauwels in zijn nek voelde. Hij liet de deur openstaan en Kevin profiteerde hiervan om hem de tweede plaats nog af te snoepen.

uitslag :

1. Wout Van Aert

2. Kevin Pauwels

3. Laurens Sweeck

4. Lars Van der Haar

5. Tom Meeusen

6. Gianni Vermeersch

7. Vincent Baestaens

8. Tim Merlier

9. Sven Vanthourenhout

10. Radomir Simuneck.