Wout Van Aert heer en meester op de Koppenberg

Wout Van Aert heer en meester op de Koppenberg

 

Wout Van Aert was opnieuw heer en meester op de Koppenberg. Hij versloeg met voorsprong Kevin Pauwels en Lars van der Haar. Sven Nys gaf op na mechanische pech.

34 rijders stonden aan de voet van de Koppenberg om hun wedstrijd te beslechten. De druk lag op de schouders van Wout Van Aert, maar ook Sven Nys was op een overwinning gebrand. Hij hoopte om voor de  tiende keer de Koppenberg op zijn naam te schrijven.

De spanning liep op naar de start…. bollen op rood en naar groen en weg waren zij. We kregen al onmiddellijk een hapering van Sven Nys in de start. De groep werd aangevoerd door de mannen van Mettepeningen. Er werd op save gestart. Nog tijd genoeg om op te schuiven en positie in te nemen. Sven Nys en Lars van der Haar waren de topfavorieten die hun start wel gemist hadden. Dus voor hen was opschuiven van groot belang. Op de technische stukken zouden zij hun beste beentje voorzetten en vooruit komen.

Vooraan werd de wedstrijd hard gemaakt door Taramarcaz, Corné Van Kessel, Van Aert, ….. en de andere favorieten zaten vooraan in de groep. Taramarcaz trok door in de beneden weide van de Koppenberg en we kregen vooraan zes koplopers, gevolgd door de rest van het pak. Net op dat ogenblik kreeg Jens Adams af te rekenen met mechanische pech en was het voor hem al over en out. Lars Van der Haar leidde de achtervolging, maar vooraan bekeken ze elkaar waardoor de achtervolgers makkelijk konden terug komen.  Iedereen was zich aan het voorbereiden op de tussensprint.

De kleine Lars van der Haar schoof op, maar ook Wout Van Aert temporiseerde om de tussensprint te winnen. Hij nam dan ook van der Haar te grazen en nam de volle buit bij de tussensprint. Van der Haar nam 10 sec. en de derde plaats was voor Van Amerongen. Sven Nys liet begaan en kwam pas door op de tiende plaats. Vooraan trok Wout Van Aert door en reed lichtjes weg van zijn concurrenten. Ze gaven Sven Nys niet de tijd om in zijn wedstrijd te komen. Op de weg anticipeerde Wout van Aert even en kon de rest even terug komen. Van Amerongen zag zijn kans om zich in de kijker te rijden omdat de rest naar elkaar zaten te kijken.

Dieter Sweeck ging in de achtervolging. De anderen lieten begaan. De twee outsiders waren geen gevaar voor het klassement van de BpostBank Trofee. De diesels in het peloton kwamen stilletjes aan onder stoom komen te staan om dan jacht te maken op deze twee outsiders.

Vooraan hadden we een goede verstandhouding tussen Van Amerongen en Sweeck. Ze hadden al een voorsprong van 20 sec. bijéén gefietst op de achtervolgers. Daar werd het ploegenspel gespeeld. Er werd tactisch gekoerst. In de beneden weide hadden de koplopers al 32 sec. voorsprong. Het werd tijd dat de teamleaders hun rijders aanspoorden om hun wedstrijd op gang te trekken. En dat gebeurde ook. De achtervolgende groep werd uit elkaar gereden door een demarrage van Lars Van der Haar. Nys moest zelf de wedstrijd in handen nemen om zijn achterstand zo klein mogelijk te houden.

Halfweg de wedstrijd was de voorsprong van de koplopers al meer dan gehalveerd omdat Wout Van Aert zich in gang trok. Hij ging op en over de leiders en van toen af was de vogel gaan vliegen. Hij bouwde ronde na ronde zijn voorsprong uit. Het werd zuchten en puffen in de achtervolging. Met nog drie rondes af te leggen waren de kaarten zo goed als geschud.

De volle buit was voor Wout Van Aert. Dieter Sweeck liet niet begaan, maar dat moest hij op het einde van de wedstrijd bekopen. Lars Van der Haar, Meeusen en Nys gingen zich nog krommen om de achterstand op Wout Van Aert zo klein mogelijk te houden. Ook Pauwels begon op te schuiven. Hij had zijn krachten gespaard voor de laatste rondes. Eén voor een haalde hij zijn concurrenten in en kon nog beslag leggen op de tweede plaats. De derde plaats ging naar Lars Van der Haar. Voor de vierde en vijfde plaats zouden we nog een strijd krijgen tussen Tom Meeusen en Sven Nys. Maar technische problemen van zijn fiets  lieten onze Balenaar uit de wedstrijd stappen. Geen punten dus voor Sven Nys en een grotere achterstand in het klassement.

Uitslag :

  1. Wout Van Aert
  2. Kevin Pauwels
  3. Lars Van der Haar
  4. Tom Meeusen
  5. Thijs Van Amerongen

Alle uitslagen en standen op www.bpostbanktrofee.be