Zoë Backstedt nieuwe Europese veldritkampioene

Zoë Backstedt nieuwe Europese veldritkampioene

Zoë Backstedt is in Pont-Château Europees kampioene bij de beloften vrouwen geworden. Ze reed in de tweede rond weg en klopte de Luxemburgse Marie Schreider met ruim verschil. De Tsjechische Kristina Zemanova pakte brons. Onze landgenoten deden het niet slecht met twee top tien plaatsen. Xaydee Van Sinaey werd zevende voor Julie Brouwers.

Even liet Backstedt begaan, maar in de tweede ronde nam ze de leiding in handen en gaf het niet meer af. Omdat Schreider stand hield voor het zilver, kon de strijd om het brons beginnen. Bentveld en Zemanova streden daarvoor. In de laatste ronde begaf Bentveld en pakte de Tsjechische het brons.

Na aankomst vertelde de kersverse Europese kampioene het volgende: ‘Het was eigenlijk mijn plan om in het wiel van Schreider te blijven tot ze stil viel. Dat was vroeger dan verwacht en dan ben ik solo gegaan. Het zware parcours lag me wel.’

Uitslag:

Bij de junioren mannen speelden onze landgenoten geen rol van betekenis. De Europese sterrentrui was voor de Fransman Aubin Spartel klopte de Hongaar Zsombor Takacs in de sprint. Zijn landgenoot Julien Simon pakte het brons. Van de Belgen geen spoor. Beste Belg was Fabian Maes op de vijftiende plaats.

Bij de junioren meisjes was ook aan Française aan het feest met Célia Gery. Het zilver was voor Cat Ferguson en brons voor de Slovaakse Viktoria Chladonova. Shanyl De Schoesitter had een goede start en was lang in de running voor de vierde plaats. Maar ze zakte daarna weg en werd nog elfde.