Gaia Tormena en Titouan Perrin-Ganier verlengen wereldtitel in Palangkarya Indonesië

Gaia Tormena en Titouan Perrin-Ganier verlengen wereldtitel in Palangkarya Indonesië

De Mountainbike Eliminator Wereldkampioenschappen in Palangkaraya, Indonesië, ontvouwden zich in een spannende strijd. Gaia Tormena uit Italië en Titouan Perrin-Ganier uit Frankrijk toonden hun kracht bij het verdedigen van hun regenboogtruien. De twee Eliminator-sterren behielden met succes hun titel voor nog een jaar. Het spektakel trok veel publiek naar het Tuah Pahoe Stadion, waar toeschouwers werden getrakteerd op de confrontatie tussen ’s werelds beste rijders, die bijna 40 verschillende landen vertegenwoordigden.

Gaia Tormena eist haar vierde regenboogtrui op

De concurrentie onder de deelnemers was intens. Het was echter Gaia Tormena, de Italiaanse sensatie, die opviel. Ze bepaalde het tempo door de snelste tijd neer te zetten in de kwalificatietijdritten en een indrukwekkende prestatie neer te zetten in de manches, waardoor ze een plek in de finale verdiende.

De titelverdedigster van de UCI Wereldkampioene had een bliksemsnelle start en ze nam al snel de leiding in de wedstrijd, nipt gevolgd door de Duitse Marion Fromberger, die helaas ten val kwam. De toeschouwers waren vol spanning toen de lokale renster Dara Latifah formidabele kracht toonde en uiteindelijk Annemoon van Dienst afhield voor de zilveren medaille. Het was een welverdiende prestatie voor een enthousiast thuispubliek. Helaas moest Marion Fromberger genoegen nemen met de vierde plaats na een onverwachte kettingval.

Iara Caetano, een topdeelneemster uit Brazilië, miste de grote finale maar bewees haar dominantie in de kleine finale en behaalde de vijfde plaats overall.

Titouan Perrin-Ganier verzekert zich van zijn zesde titel als wereldkampioen

Ondanks dat Edvin Lindh uit Zweden de snelste tijd klokte in de kwalificatietijdritten, werd hij door een valpartij in de halve finale gedegradeerd naar de kleine finale, waar hij zijn kracht toonde en de vijfde plaats in het eindklassement opeiste.

De mannenfinale begon met een zeer competitief gevecht om de eerste positie, waarbij de Duitser Simon Gegenheimer de leiding nam met de snelste start. De titelverdediger, Titouan Perrin-Ganier, passeerde vervolgens zijn teamgenoot. Kort daarna gleed Gegenheimer uit in de afdaling van de rotstuin. De Franse collega Lorenzo Serres en de Noor Sondre Rokke verkleinden de achterstand op de titelverdediger, waarbij Rokke in de tweede ronde in de buurt kwam van het wiel van Perrin Ganier. Aan de achtervolging van de Noor kwam echter een einde toen hij ten val kwam in dezelfde afdaling waar Gegenheimer was uitgegleden. Perrin-Ganier maakte van de gelegenheid gebruik om vrij te rijden en ging solo om zijn zesde regenboogtrui op te eisen.

Lorenzo Serres verzekerde zich van nog een medaille voor Frankrijk met zilver, terwijl de Noor Sondre Rokke het podium afmaakte met brons. Helaas moest Gegenheimer genoegen nemen met de vierde plaats.

Finishlijn citaten

Ik ben superblij, maar tegelijkertijd ook heel emotioneel. Het was een lange reis om hier te komen. Ik begon mijn seizoen in februari en het is nu half november, dus ik ben behoorlijk uitgeput. Ik vind het geweldig om het seizoen zo goed af te sluiten. Als ik terugkijk op deze geweldige resultaten, kan ik nu eindelijk genieten van mijn tussenseizoen. In mijn hoofd had ik drie verschillende tactieken die ik steeds veranderde terwijl ik naar de races van mijn tegenstanders keek om hun strategieën te begrijpen. Mijn doel was om zo snel mogelijk de leiding te nemen en die te behouden. Deze tactiek bleek de meest effectieve te zijn.” – Gaia Tormena

Het was echt een zware dag, met een hoog niveau vanaf de 1/8 finales. In de finale was er chaos toen Gegenheimer en Rokke crashten na de rock garden, maar ik pushte mezelf harder en wist te winnen. Ondanks het uitstel vanwege de bosbranden bleven we gefocust op ons doel. Ik wil ook mijn familie bedanken voor hun steun. Vandaag was een team- en gezinstaak en ik ben dankbaar dat ik gewonnen heb. Het publiek in Palangkaraya was geweldig.” – Titouan Perrin-Ganier.

Bron en foto’s: PM