Langvad pakte vierde eindzege, Skarnitzl zijn eerste in de Sunshine Cup in Cyprus

Langvad pakte vierde eindzege, Skarnitzl zijn eerste in de Sunshine Cup in Cyprus

De 23ste editie van de Afxentia Stage Race is geschiedenis. Annika Langvad uit Denemarken nam de felbegeerde titel voor de vierde keer in haar carrière, terwijl de Tsjechische Jan Skarnitzl zijn eerste titel won. De laatste cross-country races in Mantra tou Kampiou waren spannend, maar brachten geen verandering in het algemeen klassement.

De gaten voorin de race bleven klein, waardoor de Afxentia etappekoers een spannende finale werd; Georg Egger (Lexware Mountain Bike Team) werd vijfde met een achterstand van slechts 1:31 minuten na vijf ronden van dit beruchte zware XCO-parcours.

Jan Skarnitzl (Mitas Mercedes-Benz Praha Trek), de gele trui-drager, probeerde de actie onder controle te houden en uiteindelijk werkte het hem goed uit. “Het was echt een geweldige race. Op de voorgrond waren alle favorieten en elke vijf minuten was er een aanval die ik moest tegengaan”, aldus Skarnitzl.

In de tweede ronde had hij korte tijd problemen toen Bartlomeij Wawak (Volkswagen Samochody) en Ondrej Cink (Kross Racing Team) aanvielen en hij een gat van tien seconden moest dichten. “Anders kon ik het onder controle houden. Ik ben blij met mijn eerste overwinning op Afxentia”, zei Skarnitzl met een grijns. Hij is al vier keer eerder derde geworden in deze SHC-race, maar nooit de overwinning. “Dat geeft vertrouwen voor het seizoen”, zei Skarnitzl.

Skarnitzl’s Tsjechische landgenoot Ondrej Cink (Kross Racing) was misschien wel de sterkste op de laatste dag, maar toen hij met nog een kilometer te gaan naar de top van de singletrack kwam, was hij niet snel genoeg. “Ik heb een fout gemaakt. Toen Wawak Karl Markt aanviel stond Karl Markt voor me en ik kon niet onmiddellijk reageren”, zei Cink.

Hoewel hij op het achterwiel van Wawak reed, was er geen kans om bij de Pool te komen en kon Wawak dit jaar zijn tweede etappeoverwinning vieren. Voor hem was dit een kleine wraak nadat hij zaterdag zijn kans verloor door een lekke band met drie kilometer voor de finish.

“Ik ben blij dat ik mijn tweede plaats in het algemeen klassement kon verdedigen en erg blij met het resultaat. Zo gemakkelijk was het vandaag niet”, zei Wawak na zijn overwinning in 1:24:52 uur.

Cink kwam net achter hem over de streep en zei bij de finish:
“Ik concentreerde me op deze crosscountry etappe en voelde me vandaag erg sterk. Ik ben zeer tevreden met mijn vorm.
Skarnitzl kwam in de derde, zeven seconden terug over de finish, net voor Karl Markt (Möbel Märki).
De derde plaats in het klassement ging naar de Nederlander David Nordemann (CST Sandd Bafang). Nordemann eindigde de hele race in de kopgroep als zesde, 15 seconden terug en verdedigde zijn plaats op het algemene podium.

“Toen ik hier kwam en de startlijst zag, dacht ik: het wordt moeilijk om de vierde plaats van 2018 te herhalen. Nu ben ik derde en het voelt echt goed”, aldus Nordemann. “Mijn benen waren vandaag niet geweldig, maar ik heb de afdalingen gebruikt om de gaten te dichten”, aldus de bronzen medaillewinnaar van het wereldkampioenschap U23.

Dames: Annika Langvad valt aan en rijdt vol gas naar de overwinning


Het algemeen klassement van de Elite Vrouwen lag aan het begin van de dag zeer dicht bij elkaar, vooral tussen de eerste (Langvad) en tweede(van der Breggen), en tussen de derde(Pasteiner) en de vierde (Frei). Naarmate de wedstrijd vorderde werd echter al snel duidelijk dat de gele trui op de schouders van Langvad zou blijven liggen, op een ongeval of incident na.

202, Langvad, Annika, Specialized Racing XC, , DEN

Sina Frei (Ghost Factory Racing) nam het initiatief in de eerste ronde. “Om nog eens een kijkje te nemen op de baan”, legde ze uit met een lach. Annika Langvad (Specialized Racing) volgde haar, maar het kleine gat met achtervolger Anna van der Breggen (Boels Dolmans) was niet significant. Lisa Pasteiner (Ghost Factory Racing) hield het wiel van het leidende trio vast voor de openingsronde, maar viel daarna achterop.

202, Langvad, Annika, Specialized Racing XC, , DEN

Langvad voelde de spanning van de laatste drie dagen en hield zich aanvankelijk afzijdig. “Ik was anderhalve ronde met Sina en Anna, daarna viel ik aan op een korte klim en vanaf dat moment was het vol gas”, aldus de Deense.
Frei en van der Breggen bleven nog één ronde binnen bereik, maar toen ging het gat open tot een minuut. Uiteindelijk eindigde de wereldkampioen Marathon op 43 seconden voorsprong en was volledig tevreden.

“Mijn vorm is goed. Na de proloog was ik nog onzeker en vroeg ik me af wat er aan de hand was. Maar toen kreeg ik goede benen”, zei Langvad, die nu voor de vierde keer de Afxentia heeft gewonnen en samen met haar partner, van der Breggen, een waardevolle voorbereiding voor Cape Epic heeft getroffen.

Van der Breggen, de wereldkampioene van de wegwedstrijd, was verwikkeld in een hevige strijd om de tweede plaats op het podium met Frei. “Het was geweldig voor mij om achter een technisch onderlegde rijder als Sina in de afdaling te kunnen rijden. Alleen aan de onderkant verloor ik wat tijd, maar op de open baan kon ik het gat dichten”, aldus Van der Breggen tevreden. “Het is veel beter in de crosscountry dan vorig jaar. De training hier heeft veel vooruitgang gebracht; in Nederland hebben we zulke trails niet. Het was zeker leuk en ik ben erg enthousiast over Cape Epic. “

Sina Frei, winnaar van de wereldbekerwedstrijd onder de 23 jaar, was blij met de tweede plaats en de derde plaats in het algemeen klassement. “Ik had vandaag vrij goede benen, maar op de vlakke stukken was het moeilijk tegen Anna”, aldus de Zwitserin. “De baan is cool en het was erg leuk. Ik ben erg tevreden met mijn vorm.

Haar teamgenoot Lisa Pasteiner had het gezelschap van Yana Belomoina (CST Sandd Bafang) in het midden van de race, maar in de laatste ronde viel de Oostenrijker voor een langere afdaling aan en kreeg een beslissend voordeel.

“Ik wist vrij goed dat Sina zo veel sterker is in cross-country dan ik. Ik hoopte op een vierde plaats en dat is gelukt. Ik was nog steeds op een hoogte en nam dit mee in de wedstrijd, “zei Pasteiner, die voor de start op donderdag geen vierde plaats had verwacht.

Bron: PM

Foto’s: A. Küstenbrück