Nederlanders klaar voor nationale titelstrijd marathon

Nederlanders klaar voor nationale titelstrijd marathon

De wedstrijd voor de mannen en vrouwen met de lange adem is weer in Limburg aangeland. Het NK marathon is te gast bij de Bart Brentjens Challenge, die al enkel jaren het officiële NK marathon huisvest. Een mooi gevarieerd Limburgs parcours wat eigenlijk een beetje onhollands is. Erg zwaar in de eerste 50 km en dan moet het langste stuk van 60 km nog komen, wat zeker niet onderschat moet worden. Limburg met zijn smalle paadjes tussen de hagen , scherpe stenen in het veld , meidoornhagen die misschien al wel gesnoeid zijn en geduchte tegenstanders op de grond achterlaten. Nee hoor, en het regent niet dit weekend. Normaliter wil pluvius wel eens rijkelijk vloeien voor en tijdens de Bart Brentjens Challenge. Maar dit jaar wordt het stof, stof en nog eens stof. In een pelotonnetje rijden en op de achterste plaats betekent simpelweg stof happen door de zon en droogte. Van verre de rijders in een stofwolk aan zien komen is het devies dit weekend. Degene die het overwinningskleed aantrekt, is zeker geslaagd voor het examen marathon rijden in Nederland en mag een jaar lang in deze MTB Discipline het rood wit blauw aantrekken.

Wie is er in het mooie landschap kanshebber dit weekend?

Gelijk maar met de favoriet starten en dat is Rudi van Houts. Rudi is nog steeds goed in vorm en heeft vermoedelijk deze wedstrijd met rood aangestipt. Gedreven als hij is en op zoek naar een nieuwe ploeg gaat hij een hele goede kandidaat zijn. Zeker rekening mee houden omdat de moraal om een NK trui mee te nemen naar zijn nieuwe ploeg hoog gaat zijn.

Hans Becking , iets voor hem , het beest van de hoge tempo’s die hij lang vol houdt. Wel net een week terug van een welverdiende vakantie, maar die zal hem toch wel goed hebben gedaan. Over 2 weken naar de Brasil Ride dus de vorm zal er zeker nog zijn. Hij heeft veel op de weg gereden en een hoog tempo aanhouden kan dus voor Hans.

Bas Peters zal zich zeker willen laten zien op het eind van het seizoen. De Giant rijder heeft veel ervaring in het marathon gebeuren en weet precies hoe het spelletje gespeeld wordt. Geslepen als Bas is zeker niet uitvlakken voor een NK trui.

Jeroen Boelen is al het hele jaar zo een beetje in vorm en Jeroen zal zich laten gelden al is het maar om Hans Becking uit de wind te zetten. Ook Jeroen heeft nog een hoge snelheid in de benen en vorm genoeg. En zal zich ook de kop niet gek laten maken. Jeroen zal misschien net niet goed genoeg zijn, maar ga er niet mee naar de finish.

Bram Rood van KMC-Koga neemt zijn adjudant en winnaar van vorig jaar, Robby de Bock, mee naar Eijsden.. Gepokt en gemazeld in de marathon is Bram een geduchte tegenstander en met Robby als bliksem afleider kan hij misschien zondag wel voor een uitschieter zorgen in de Limburgse zon en zo een overwinning naar zich toe trekken.

Ronan van Zandbeek , wegrenner en strand specialist pur sang , zal waarschijnlijk in de afdalingen wat verliezen maar op het vlakke gaat de TGV aan de slag om weer bij te komen en dat houdt hij lang vol. Erg gemotiveerd ook met een nieuwe fiets onder zijn bips, die natuurlijk nog weer meer moraal geeft.

Coen Vermeltfoort , grote outsider maar als hardrijder van hetzelfde team als Ronan van Zandbeek en derhalve ook sparringpartner in een eventuele kopgroep. Niet meteen op het podium, maar een gevaarlijke renner.

Marc de Maar , geen geweldenaar, maar is in staat om de groep lange tijd bij te houden en een groeiende moraal naarmate de wedstrijd vordert en hij er nog bij zit. Beetje een vraagteken, maar in de gaten houden.

Bij de vrouwen staat de hele Nederlandse top aan het vertrek

Anne Terpstra , Habitat mtb team kandidaat nummer 1, maar voor mij niet helemaal top favoriet. Goede Swiss Epic gereden maar niet super. Ze zal zeker erg goed opletten dat haar rivalen niet onverhoeds wegsluipen. Hopelijk voor Anne heeft ze het goede gevoel, omdat ze volgende week nog afreist naar Israël en de vorm zou nog goed moeten zijn.

Hielke Elferink , topfavoriet en vrouw in vorm. In de Swiss Epic erg goed gereden en terug gekomen met een goede vorm. Meer dan waarschijnlijk heeft Hielke er haar zinnen op gezet om de trui weer te veroveren. Inmiddels ook erg goed bewust van het feit dat ze goed is en een jaar wat in mineur begon op deze manier nog top afsluiten.

Karen Brouwer , niet helemaal zicht op, maar nog in een erg goede vorm. Ze heeft niet de aller zwaarste wedstrijden gereden ter voorbereiding, maar super gemotiveerd om haar kans te gaan als die zich voor doet.

Annemiek van Vleuten van het Bigla pro team, wegrenster, maar ook goed offroad. Hard rijdster, maar waarschijnlijk ook voor haar technisch net iets te kort schieten. Als het bij elkaar blijft zeker een podium kandidaat.

Ten slotte is de meester zelf Bart Brentjens natuurlijk ook niet geheel verschoond van een favorieten rol. Hij rijdt altijd hard en won afgelopen weekend nog de 6 uurs race van de Gulbergen 24. Bart is ook nog zijn vorm aan het scherpen voor de Brasil Ride, die hij weer gaat rijden en laat zich niet de kaas van het brood eten in zijn eigen wedstrijd. Kom naar Eijsden en aanschouw zelf hoe deze toppers het er van af brengen tijdens het NK Marathon. 110 km stof vreten en naar adem happen door de hoge snelheid met het mooie zonnige weer.

 

Jan v Dijk