Alicia Franck is tevreden over haar seizoen

Alicia Franck is tevreden over haar seizoen

 

Het zat er voor Alicia Franck, de Belgische bikester en tweede van het kampioenschap al even aan te komen. Een mooie overwinning in een UCI wedstrijd siert haar lijst ook, sinds ze de Pearl Izumi Beneluxcup in het Luxemburgse Esch sur Alzette won. Eerder in het seizoen had ze al 2 manches van de Flanderscup gewonnen en dat hoopt ze in de laatste wedstrijd over te doen. Natuurlijk was er ook het geweldige resultaat op het Belgisch kampioenschap waar ze derde werd. Alicia was erg gelukkig dat haar investeringen van dit seizoen en vorig seizoen nu resulteren in deze mooie overwinning. Door het seizoen hebben we haar natuurlijk al wat vaker gesproken en het vertrouwen nam naarmate het seizoen vorderde bij haar hand over hand toe. Tijd voor Offroadbiking.eu om deze Belgische bikester het hemd van het lijf te vragen en eens dieper in te gaan op haar mooie seizoen.

Alicia, de overwinning was precies toch even een dikke kers op de taart voor u of niet?

Alicia: Dat was het zeker. Ik wist dat er veel mogelijk, was want mijn vorm en resultaten gingen al een hele tijd in stijgende lijn. Maar om het dan te kunnen afmaken met mijn eerste overwinning in een Benelux Cup is minder vanzelfsprekend. Het lukte in Esch-sur-Alzette en dat deed veel deugd.

Vorig jaar is uw seizoen even 2 maanden on hold gezet voor uw studie. Dat was echt nodig om die tijd daar voor te gebruiken. Men zei dat je even gestopt zou zijn.

Alicia: Ik had vorig jaar een aantal herexamens en om me daar goed op voor te bereiden moest ik de focus even verleggen van koersen naar studeren. Toen liet ik inderdaad de wedstrijden in augustus en september aan me voorbijgaan. Ik vond dat zelf geen drama, want ik heb er veel uit geleerd en als resultaat behaalde ik dit jaar uitstekende cijfers zonder ook maar één herexamen. Maar ik weet niet waar je gehoord had dat ik zou stoppen met koersen, want daar heb ik nooit aan gedacht, laat staan over gesproken.

Hoe heb je jezelf in de winter voorbereid om nu nog heel goed te zijn?

Alicia: Vorige winter is anders verlopen dan ik voorheen gewoon was. Ik stopte de samenwerking met mijn toenmalige trainer en begon samen met mijn vriend te gaan fietsen. Hij merkte dat ik vooral basis en weerstand te kort kwam om vooruitgang te boeken en toen gingen we daar samen aan werken. Doordat ik nu op een bredere basis kan terugvallen, lukte het met om vanaf de eerste wedstrijd tot de laatste constant te presteren en zelfs beter te worden door de competitie. Anderzijds vind ik het ook normaal om er 100% voor te gaan tot de laatste wedstrijd en niet uit te bollen eens september begonnen is. Want het is ook altijd leuker om met een goed gevoel de winter in te gaan.

Het seizoen loopt ook voor jou op zijn einde. Heb je nog wedstrijden met rood omcirkeld?

Alicia: Ik ga starten in de laatste manche van de Flanders XCO Series in Ravels en daarna reis ik met de ploeg af naar Fréjus om het seizoen in schoonheid af te sluiten in de XCO wedstrijd van de Roc d’Azur.

 

In het begin van het seizoen wilde het toch nog niet zo goed vlotten voor Alicia Franck. Ik herinner me Houffalize waar je niet content was met jezelf.

Alicia: In Houffalize was ik niet tevreden omdat ik gevallen was in de eerste ronde en daarna nooit meer goed in de wedstrijd kwam. Ik was teleurgesteld omdat ik die dag niet heb getoond wat ik kon. Verder was ik zeer wel tevreden over het eerste deel van mijn seizoen, want van bij de eerste wedstrijd was duidelijk dat ik sterker was dan vorig seizoen en ik had voor de wedstrijd in Houffalize immers al twee manches van de Wallonia Cup gewonnen.

 

Met Eupen en Nieuwkuijk wel in je programma had je Annemarie zeker meer concurrentie aan kunnen doen, waarom was je daar niet aanwezig?

Alicia: Doordat ik twee wedstrijden van de Benelux Cup miste, was mijn rol in het klassement inderdaad beperkt. Maar sommige dingen heb je nu eenmaal niet in de hand. In Nieuwkuijk was ik ziek en in Eupen kon ik niet starten omdat ik examens had op school. Daarom hoop ik dat ik dit seizoen een topsport-statuut krijg toegekend, waarmee ik de examens en wedstrijdkalender beter kan combineren. Pas midden oktober krijg ik nieuws in verband met de toekenning van mijn aanvraag.

Na het Belgisch Kampioenschap waar je gewoon goed presteerde ging het met de andere wedstrijden ook in stijgende lijn. Veel trainen is blijkbaar goed voor u.

Alicia: Ik was wel meer dan gewoon tevreden na mijn podiumplaats op het BK. Goud en zilver lagen zo goed als vast met Githa Michiels en Alice Pirard. Maar er waren een aantal dames die aanspraak konden maken op het brons. Ik werkte hard in de weken ervoor en hard werken loont altijd. Tijdens de wedstrijd kwam ik in de eerste ronde al alleen in de derde positie en ik haalde het, dat was een opsteker die de rest van de zomer voor een deel heeft bepaald.

Ben je bij de Belgisch Bond na Githa en Alice al in beeld geweest of laten ze zich helemaal niet zien?

Alicia: Ik heb nog geen concreet contact gehad met de Bond over een eventuele samenwerking of selectie. Ik zou dat wel graag willen, want ik denk dat ik daar erg veel uit kan leren en ik klaar ben voor de volgende stap. Samenwerking met de federatie zou ook de toekenning van mijn topsport-statuut op school bevorderen, waardoor ik meer mogelijkheden zal hebben om in het buitenland te gaan koersen.

Ambities om de Flanderscup nog te winnen?

Alicia: Ik heb de laatste twee manches van de Flanders XCO Series gewonnen, dus ik start met dezelfde ambitie in Ravels. Ik sta nu derde in het klassement, maar ik denk niet dat ik nog zal kunnen opklimmen omdat ik de wedstrijd in Hamme miste door een geblesseerde enkel.

Hoe kijk je nu bijna aan het eind van het seizoen terug op je eigen sportieve jaar, ben je tevreden? Of heb je zoiets van : het begint nu pas voor mij?

Alicia: Ik ben heel tevreden over dit seizoen. Fysiek kon ik een grote stap maken en dat vertaalde zich ineens in mooie resultaten. Alles liep ook vlot met mijn nieuwe ploeg, Bike7 Racing Team, en ik zat perfect op mijn Cannondale. Zulke veranderingen zijn allemaal een beetje risico’s. Maar als het goed uitdraait, kan ik daar echt van genieten. Los daarvan blijf ik ambitieus en wil ik volgend jaar en de jaren daarna enkel nog beter doen.

Jan v Dijk