Nino Schurter pakt wereldbekerzege in Petropolis, Pierre de Froidmont verrassend zesde

Nino Schurter pakt wereldbekerzege in Petropolis, Pierre de Froidmont verrassend zesde

Nino Schurter heeft zijn 33 ste wereldbekerzege gewonnen in het Braziliaanse Petropolis. Hiermee evenaarde de wereldkampioen het jarenlange record van Julien Absalon. In een bloedstollende millimeterspurt was de Zwitser sneller dan Maxime Marotte en de Roemeen Vlad Dascalu. Onze landgenoot Pierre de Froidmont eindigde zesde. Alhoewel er meer had ingezeten. Want hij werd slechts in de laatste honderden meters geklopt met de vierde plaats als inzet. Het is van het tijdperk Paulissen-Meirhaeghe geleden dat ons land zo een uitslag in een wereldbekerwedstrijd bij de mannen won. Jens Schuermans werd vandaag 34 ste.

Nino Schurter reed van start tot finish aan de leiding. Eerst samen in omvangrijke groep, daarna in een selecter groepje waar aanvankelijk ook de lokale favoriet Henrique Avancini samen met ondermeer Marotte, Dascalu, Fini Carstensen en Cink deel van uitmaakte. Pierre de Froidmont startte goed en kon elke ronde stelselmatig opschuiven.

Op twee ronden van het einde viel de wedstrijd in een definitieve plooi. Schurter, Dascalu en Marotte reden weg uit de kopgroep. In de achtervolging reden Fini Carstensen, zijn ploegmaat de Froidmont en de Zwitser Colombo.

Vooraan probeerde het leiderstrio het mekaar moeilijk te maken en er waren diverse aanvalspogingen. Maar uiteindelijk draaide het uit op een beklijvende spurt die Schurter nipt won van Marotte. Bij de achtervolgers spurtte Sebastian Fini Carstenen sneller dan Colombo. Pierre de Froidmont finishte knap als zesde.

Rebecca McConnell bij de vrouwen

Bij de vrouwen won de Australische kampioene Rebecca McConnell. Die kreeg ze niet cadeau. De eerste leidsters waren de Française Loana Lecomte, de titelverdedigster in de wereldbeker en ook de Nederlandse Anne Terpstra. In de slotronde kwam McConnell opzetten en ging op en over Terpstra en Lecomte, die respectievelijk tweede en derde werden. Onze landgenote, Belgisch kampioene Emeline Detilleux werd 36 ste.

Anne Terpstra was verrast en gelukkig met haar tweede plaats. ‘De beste seizoenstart die ik ooit had.Ik had niet verwacht om tweede te worden in de eerste wereldbeker. Ik was dicht bij de zege, maar toch heel gelukkig met deze prestatie,’liet de Nederlandse via haar social media weten.

Top tien:

1. Rebecca MCCONNELL (AUS) in 1:29:41

2. Anne TERPSTRA (NED) +17

3. Leona LECOMTE (FRA) +38

4. Laura STIGGER

5. Mona MITTERWALLNER

6. Caroline BOHÉ

7. Linda INDERGAND

8. Alessandra KELLER

9. Kate COURTNEY

10. Anne TAUBER Anne ( NED)

Foto’s: Red Bull TV