Scott Goeman MTB team wil schitteren volgend seizoen

Scott Goeman MTB team wil schitteren volgend seizoen

Jan Goeman is één van de pioniers voor de mountainbiketeams, samen met André Coppers. Het Scott-Goemanteam heeft intussen al heel wat mountainbikers in de rangen gehad met knappe resultaten. Meest in het oog springend zijn de wereldbekerresultaten van Bart De Vocht, Didier Bats, Niels Derveaux en Wout Alleman met top tien plaatsen de voorbije seizoenen.

Ooit begon Jan als Scott USA cycling team. ‘Ondertussen is Scott al 25 jaar sponsor. Dat wil ook al iets zeggen.  André Coppers, Eddy Dewit, Dirk Raamdonck en ik hebben dat opgericht. We zijn begonnen met het cycling team toen Jacques Ninane met de Kidstrophy begon. Intussen is dat ook al twintig jaar. We zaten op een bepaald moment met 97 renners in de mountainbike, cyclocross en op de weg. Maar op een bepaald moment wilden niemand nog verder doen. In 2007 ben ik met een mountainbiketeam begonnen. In België telt de cyclocross. Vroeger hadden we Dries Govaerts, Niels Derveaux en Quincy Vens als bikers. Die zijn naar het veldrijden getrokken. Derveaux reed als junior in de juniorcup een aantal top tien plaatsen. Hij heeft enkele top tien plaatsen in de cross gereden en kon meteen naar drie teams,’vertelt Jan.

Jan Goeman(rechts)

Wereldkampioen

Het is soms vallen en opstaan met jonge renners. Vorig seizoen was niet zo schitterend.

‘Vorig seizoen is het minste seizoen dat we gehad hebben sinds het ontstaan van het team. Wout Alleman reed in de top 20 in de wereldbeker en verder dan dat zijn we eigenlijk niet geraakt. Bart De Vocht wilde niet alle wereldbekers rijden. Uiteindelijk is het niks geworden. Alleen Erno Mc Crae heeft gezien de omstandigheden als eerstejaars elite nog behoorlijk gepresteerd. Hij wilde twee keer top 60 rijden in de wereldbeker. Maar finaal heeft hij net bij de top 60 gereden. Hij is dan wel wereldkampioen bij de universitairen geworden. Dan is toch ook mooi. Hij was gegaan voor het podium. Ik zei hem vooraf dat hij al blij mocht zijn met een top tien plaats. Als ik zag wie er mee deed. Goud was dus onverhoopt. Het BK had ook wat beter gekund voor hem. Maar hij had een kleine valpartijtje waardoor hij de aansluiting miste. We zijn al blij dat het BK niet meer plaatsvindt op die plaats volgend jaar. Jochen, Erno en Wout zijn universitairen, dat speelt natuurlijk ook mee. Jochen gaat volgend jaar meer praktijk doen als kinesist, dus dat gaat ook meevallen,. Hij gaat erop verbeteren,’haalt Jan aan.

Jochen De Vocht, Lotte Koopmans en Erno Mc Crae op het WK universitairen

Versterking

Scott heeft voor volgend seizoen een extra inspanning gedaan. ‘Lukas Malezsewski en Tom Van Ingelom komen het team versterken. Van Tom  verwacht ik  dat hij top 30 rijdt in de wereldbekers. Hij zal wellicht rond de 70 ste plaats en zo opschuiven naar de 30 ste plaats. In de juniorencups verwacht ik Lukas ook in de top 20. Vorig jaar is het een beetje tegengevallen met Lukas. Zijn hoofd was er niet altijd bij. Lotte Koopmans zat bij team van Laura Turpijn in de marathon. Ze rijdt nog maar haar derde jaar. Ze wilde volgend seizoen een aantal cross-country wedstrijden rijden om te zien of het haar lag.  Na wat besprekingen in La Bresse is ze bij ons gekomen. We hebben dus heel wat ambitie voor de wereldbeker. Nu is de eerste wereldbeker in Europa. Dat zal veel schelen met het aantal punten en startplaatsen. Vroeger pakten veel buitenlanders al punten in de wedstrijden in het buitenland. Dat zal nu anders zijn. Daarmee gaan onze renners meer kansen hebben om dichter te eindigen,’aldus nog Jan.

Jochen De Vocht

Bart De Vocht heeft het team verlaten en zal volgend seizoen in de enduro uitkomen met een team. Hij gaat ondertussen werken en heeft moeten kiezen. Hij heeft ook cyclocross gereden en stond daar op gelijke voet met Laurens Sweeck. Als hij daar was gebleven, wat hij zeker hem waard. Als Bart in Zwitserland of Duitsland was geboren, was het een topper geweest,’zei Jan.

Schuermans en Panhuyzen

 Schuermans en Panhuyzen steken er momenteel wat bovenuit bij de eliterenners.  Het zijn de twee beste.  Schuermans zit in een sterk team in het Franse Scott team. Het budget is vijf keer meer dan ons team. In Frankrijk maken ze meer reclame voor het mountainbike. Daar komen de veldrijders altijd in beeld als de kampioenschappen eraan komen.  Een goede mountainbiker is een goede klimmer en een goede tijdrijder, dat is algemeen geweten. Daarom  dat veel wegrenners als Sagan, Fuglsang, Rasmussen en Evans op de weg ook sterk waren. Schuermans en Panhuyzen rijden meestal in de top twintig in de wereldbeker. Erno is dan tweede Belg als 42 ste. Volgend seizoen ga ik proberen de zes wereldbekers  te doen. Maar ik ga er niet constant blijven. Tussendoor kom ik even naar huis om de winkel open doen. Daarnaast rijden we ook de 3 Nationscups. De jongens zullen af en toe ook een Flanders of Walloniacup betwisten. Zeker als er nergens anders een wedstrijd in buitenland is. We hebben Vlaamse en Waalse sponsors en die verwachten ook iets van ons,’ Goeman. 

Sponsors

Soms kan het raar lopen met sponsors. ‘Eerst wilde Schwalbe geen sponsor meer zijn omdat Scott geen eerste montage van Schwalbe meer deed.  Maar toen Erno wereldkampioen werd, kwamen ze terug aankloppen en nu sponsoren ze weer. In de mountainbike gaat het puur om de prestaties. In het veldrijden denken ze vlug: het wordt een goede, we pakken hem. In het mountainbike moet je al vijf jaar iets gepresteerd hebben vooraleer je iets krijgt. Dat konden alleen Paulissen en Meirhaeghe vroeger. Je krijgt vaak te horen dat ze alleen maar Walen meenemen naar de kampioenschappen. We hebben nu Pierre de Froidmont als topper in Wallonië en de Waalse junioren rijden wel top tien in de wereldbeker. Team Merida Wallonie betaalt  verblijfskosten,  het transport en levert de wagens. In Wallonië gaat dat allemaal met de overheid.  Als ze dat in Vlaanderen zouden doen met de vijf beste Vlamingen, zouden we ook vorderingen maken. We hebben eens een UCI team gehad met Olivier Labie , Christina Kirssi en Kristien Nelen.  Omdat je een UCI team moest hebben om de wereldbekers te rijden. Olivier reed dan enkele keren in de top-20 in de wereldbekers. Maar we krijgen hier niet altijd alle steun. Ik vraag me soms af of de Bond het voor zichzelf doet of voor de renners. Het mountainbike zal altijd een hobby blijven voor ons, ‘besluit Jan Goeman. 

Foto’s : Eric Dominicus en Jochen De Vocht