KTM BikeVision UCI MTB team vol ambitie naar volgend seizoen

KTM BikeVision UCI MTB team vol ambitie naar volgend seizoen

In de Smaakmakerij in Sint-Truiden werd het KTM Bikevision UCI MTB team voor het komende seizoen voorgesteld. Het enige Vlaamse UCI-team pakt alvast uit met enkele kleppers zoals meervoudig Belgisch kampioen Bart De Vocht(elite), zijn broer Jochen De Vocht (U23) en meervoudig Belgisch kampioen Tom Van Ingelom(U23). Verder maken ook nog Niels Van Ham(U19 oftewel junior),  Djeff Verheyden(U17), Vincent Berden en Noah Vandamme(allen U17) en Freek Vanderheyden(aspiranten) deel uit van het team.

Ook op gebied van sportieve omkadering zet het team grote stappen voorwaarts met een ondermeer een nieuwe trainer, maar ook op mechanisch en sporttechnisch vlak is alles tot in de puntjes geregeld! We zijn dan fier dan we als exclusieve mediapartner met Offroadbiking.eu dit team mogen ondersteunen.

Teammanager Dirk Berden, gesteund door zijn vrouw Sonja, blikte terug op een bewogen 2016.

Intussen begint het team aan zijn vierde mountainbike seizoen. ‘Na drie seizoenen hebben we heel wat geleerd, heel wat ervaringen opgedaan, heel wat afstanden afgelegd. 2016 was een bewogen seizoen voor ons. Als team kruisten we moeilijke vaarwaters , maar hielden onze koers aan en gingen we er toch op vooruit. Vorig jaar mochten we voor het eerst onze UCI status in ontvangst nemen. We waren toen officieel één van de 6 UCI erkende teams van België. Ons eerste seizoen UCI team is dan ook niet onopgemerkt voorbij gegaan. We behaalden mooie nationale en internationale successen,’ vertelt Dirk

‘Een 10e plaats op het wereldkampioenschap, een 10e plaats op de laatste wereldbeker in Andorra, een Belgische titel , de Benelux titel met ook wel mooie overwinningen in eigen land waaronder Houffalize,’somt de Truienaar op.

Uiteraard was hoofdsponsor KTM uitermate tevreden en beloonde hen met nog betere voorwaarden. ‘KTM ondersteunt twee UCI mtb teams, wijzelf en nog een Oostenrijks team. Iets waar we natuurlijk heel tevreden , en heel trots op zijn. In het buitenland vielen we blijkbaar ook op een positieve wijze op. 25 jaar geleden moesten wij nog solliciteren , maar nu solliciteren ze bij ons,’aldus een fiere teammanager.

Sollicitanten

‘Onder de sollicitanten enkele Belgische renners, maar ook de Oostenrijkse kampioene U23 (dames) , Tsjechisch kampioen U23, een Franse , Zuid-Afrikaanse en een nationale U23 biker van Kazachtstan. Die Kazach was wel moeilijk voor ons. Daar spreken ze eerst 10 medeklinkers na elkaar uit vooraleer ze een klinker gebruiken. Zelfs met een stuk in mijn voeten kreeg ik zijn naam nog niet uitgesproken,’lacht Dirk.

‘Maar we hebben toch wel enkele Belgische toptalenten weten binnen te halen. Voor 2017 willen we nog een stap vooruit zetten met tal van nieuwe initiatieven. Hierdoor zien we het nieuwe seizoen weer heel hoopvol in.’

Daarvoor heeft het team ook een mooi systeem ontwikkeld, dat toegankelijk is voor iedereen. ‘Als team beginnen we met een systeem van administratieve leden. Iets waar iedereen kan aan deelnemen. U betaalt administratief lidgeld, waarvoor wij zorgen dat u een attest krijgt voor gedeeltelijke terugbetaling door het ziekenfonds. U kan evenwel dan meegenieten van onze groepsaankopen bij tal van onze leveranciers, fiets kledij, helmen , schoenen, after race kledij en zoveel meer, ‘licht Dirk toe.

‘Graag willen we onze resultaten van 2016 proberen te evenaren , wat met onze acht knallers binnen de mogelijkheden ligt. Op nationaal vlak willen we onze renners verder begeleiden zodat ze hun grenzen kunnen verleggen. We organiseren dit jaar voor het eerst een weekstage in het zonnige Spanje. Ten zuiden van Alicante gaan we tijdens het krokusverlof een week trainen en genieten in zomerse omstandigheden. Weer stapje dichter bij de professionele werking . Het zal een leerrijke ervaring worden zowel voor de renners als de begeleidende ouders.’

‘Met de enduro liefhebbers in ons team, zullen we trachten meermaals enduro clinics te organiseren om het technische niveau op te krikken. Graag willen we samenwerken met organisatoren, om alzo de Belgische mtb trachten te helpen uit het dal te kruipen waar we momenteel inzitten.Gezien we allemaal hetzelfde doel betrachten, willen we graag nauwer samenwerken met de Belgische wielerbond(Belgian Cycling). Dat trainingen van de renners in de selectie kunnen afgestemd worden op de activiteiten van de bond.’

Dat het KTM BikeVision torenhoge ambities is nu al duidelijk, maar ze willen de bakens op een andere manier verzetten. ’ In 2017 zijn we het enige Vlaamse UCI team, en willen dan op internationaal vlak dan ook graag samenwerken met andere teams die ook internationale doelen nastreven. Dan denken we bijvb. aan onze accommodatie eveneens ter beschikking te stellen van de Belgische wielerbond en aan Belgische renners die er nood aan hebben.(bijvb. opwarming tijdens slecht weer, dat andere Belgische renners in geval van nood beroep kunnen doen op onze verzorgers, en wij beroep kunnen doen op hun sterke punten. We merkten vorig jaar reeds op dat tijdens de internationale wedstrijden de Belgen graag samenzitten en elkaar helpen waar nodig. Die trend willen we graag verder zetten en uitstralen naar de buitenwereld,’haalt de oprichter van het team aan.

‘Voor ons vierde seizoen zijn we tot onze eigen verbazing één van de twee mtb teams die de UCI status in de wacht sleepte. Voor het tweede opvolgende jaar zijn we trots dat we deze erkenning verkregen hebben. Dit hebben we alleen maar kunnen behalen door hard te werken, vooruit te zien en 100% voor de sport en ons team te leven. Gezien de UCI een professionele structuur en werking van ons vraagt, hebben we deze op poten gezet dankzij de medewerking van onze sponsors en ouders.’

‘Bij deze wensen wij dan ook onze sponsors hiervoor hartelijk te bedanken.

Merci KTM, die ervoor zorgen dat we volgend seizoen weer over de nieuwste modellen kunnen beschikken zodat onze renners weer met topmateriaal aan de slag kunnen.

Met een KTM Myroon Sonic(hardtail) van 8,2kg en de KTM Scarp Sonic (fully) van 9,2 kg beschikken we tevens over veruit de lichtste fietsen op de markt. We nodigen jullie allen uit om ze te komen bewonderen tijdens één van onze nationale of internationale wedstrijden.

Dank aan G-skin en Veloplus die ervoor zorgen dat onze renners mooi uitgedost zijn met de juiste kledings – en beschermingsmiddelen. Ons kledijontwerp wat weer tot stand kwam dankzij de fijne samenwerking met G-skin en Frank van Veloplus zorgde voor bijpassende schoenen en helmen.

Nadia van Sportscontrol zorgt ervoor dat onze renners de juiste sportproducten hebben.

Natuurlijk danken we ook Daan van “De smaakmakerij” die ons de kans geeft om hier in zijn gloednieuwe locatie onze renners en team aan U voor te stellen. Maar niet alleen de sponsors deden schitterend werk voor ons ,ook de ouders van onze renners.

Dank U Elly& Philippe,Birgit en Geert, Jan en Maggy, Chris en Brenda en Peter en Kristine, om ons te steunen en in ons project te blijven geloven.

Deels uit deze groep werd ook de officiële omkadering samengesteld. ‘Mijn vrouw Sonja verzet onnoemelijk veel werk voor ons team, zowel achter de schermen als op het veld. Als vaste wielerverzorger is zij een gevestigde waarde in het bevoorradingsleger van de Belgische mtb. Zij verzorgt de lichamelijke aspecten van onze renners,massage , voeding, EHBO, niets is haar teveel. Naast wielerverzorger fungeert zij ook als “paying agent” oftewel secretaris van het team. Heel de administratie inclusief de voorbereiding van de boekhouding neemt zij ook onder haar vleugels.’

Philippe is de papa van Noah en man van het eerste uur. Philippe en Elly stapten dadelijk mee in ons nieuwe project 4 jaar geleden. Philippe fungeert als penningmeester en staat ons altijd met raad en daad bij waar nodig !

‘Gezien de UCI ook een vervanger van mij vraagt, neemt Jan Van Ham de taak van assistent teammanager waar. Jan en Maggy kwamen vorig jaar bij ons team, en hielpen ons overal waar we hulp nodig hadden. Ze brainstormen mee, en helpen actief mee aan de uitbouw van ons team. Als mecanicien hebben een nieuwe kracht aangewonnen. Kristof zal als mecanicien/verzorger fungeren en eveneens onze renners bijstaan waar nodig.

Last but not least hebben we nog onze teamtrainer Jan Van Herck. Hij zal onze renners op trainingsgebied begeleiden waar nodig en zal zelf bij onze renners de inspanningstesten afnemen. Door de testen van Jan geven we graag een primeur mee. We zijn het eerste en enige mtb team van België dat de inspanningstesten van onze renners zelf afneemt in eigen huis.

We beschikken zelf over de Wahoo Kicker met de bsx inside sensor. Een heel nieuw systeem waarbij we zelf zuurstofmetingen kunnen doen, nauwkeuriger dan met bloed prikken. Een systeem dat werkt met een speciale sensor op de kuit die continu metingen uitvoert gedurende de tijd dat de test duurt. Geen bloed prikken meer, waar men enkel een meting heeft op het tijdstip dat men bloed prikt. Grote voordeel van dit systeem is dat we om het even welk tijdstip en om het even waar testen kunnen afnemen. Resultaten zijn direct beschikbaar zodat onze trainer deze onmiddellijk kan bespreken met de renner in kwestie. Eveneens zijn de resultaten ook beschikbaar voor de individuele trainers van de renners. De bedoeling is dat zij hiermee aan de slag kunnen al dan niet in samenwerking met onze teamtrainer.

Gezien we zelf over dit systeem beschikken is de kostprijs van dergelijke test voor onze renners herleid tot 0. Wat toch wel een groot voordeel is t.o.v. de gekende trainingslabo’s.

In de Belgische mtb wereld zijn we de enige die dit tot u toe gebruiken , maar bvb in het pro continentale wegcircuit gebruikt team SKY eveneens dit systeem.

Wie weet hebben we binnen afzienbare tijd allemaal “Froomies”

Voorstelling renners

Ons jeugdverhaal heeft vorig seizoen een serieuze deuk gekregen waardoor we voor volgend seizoen officieel maar over één jeugdrenner beschikken. Officieel, want 15-16 jarigen zijn toch ook nog jeugd. Zelfs onze oudsten spelen en amuseren hun zelfs nog graag als de jeugd. Dit hebben we kunnen ervaren tijdens ons geweldige teamweekend van november.

Als jongste van ons team , begint momenteel reeds aan zijn derde seizoen bij ons, zal ons vertegenwoordigen bij de Aspiranten is Freek Verheyden. Als enige jeugdrenner zal hij het oranje verdedigen in de jeugdreeksen.

De tweede renner is de oorzaak van onze aanwezigheid in de mtb. Onze zoon Vincent Berden zal zijn eerste stappen zetten in de “grote wereld” van het mountainbiken. Na 7 seizoenen laat hij de jeugdparcoursen achter zich liggen om zijn eerste stappen te zetten op de grote parcours als nieuwelingen oftewel categorie U17.

Onze derde renner is al sinds meerdere jaren onafscheidelijk van Vincent. Samen begonnen ze aan dit grote avontuur , en hopelijk doen ze samen nog lang door. Tevens renner van het eerste uur van KTM Bike Vision. Noah Vandamme zal net als Vincent voor het eerst aantreden bij de nieuwelingen. Als laatste van 3 renners in de categorie U17 oftewel nieuweling is Djeff Verheyden. Djeff zal als 2e jaars nieuweling aantreden en onze twee echte nieuwelingen inwijden in de omgeving van de “grote” parcours. Met 3 renners zullen onze oranje kleuren mooi vertegenwoordigd zijn in deze categorie,’aldus een enthousiaste teammanager.

Onze tweedejaars junior start ook reeds aan zijn tweede seizoen bij ons. Niels Van Ham, zoon van Jan en Maggy, en veruit de meest gemotiveerde renner van zijn categorie. Als junior zit je zowat tussen de jeugd en de grote jongens en komt het serieuze werk als 2e jaars eraan. Bij deze reeks zal de bondscoach ook al eens komen kijken om reeds in deze categorie een nationale selectie samen te stellen.

Onze zesde renner is nieuw in ons team, maar geen onbekende voor ons team. Tom Van Ingelom

en z’n ouders kennen we al van toen Tom nog in de jeugdreeksen reed. Tom stond al een tijdje op ons verlanglijstje en vanaf 2017 verdedigt hij onze kleuren. Tom werd al meermaals Belgisch kampioen en zal in de beloften of U 23 categorie het grote werk doen. Tevens zal Tom voor het eerst aan de wereldbekerwedstrijden deelnemen en zich meten met de allerbesten renners ter wereld. We zijn er zeker van dat Tom als 1e jaars zich niet zal laten doen, en niet onopgemerkt voorbij zal rijden.

Als tweede renner in de categorie U23 hebben we Jochen De Vocht

een plaatsje in ons team aangeboden. Naast zijn zware studies kinesitherapie is Jochen een gepassioneerd mountainbiker en zal net als Tom in de wereldbekers zijn eerste meters rijden in onze kleuren. Samen met Tom zal hij er veel ervaring kunnen opdoen, gezien hij een superieure leermeester heeft. Niemand minder dan zijn eigen broer Bart.

Met Bart De Vocht

hebben we in de categorie elite een Belgisch toptalent in huis gehaald. Bart werd ook al meermaals Belgisch kampioen, is een vaste waarde in de nationale selectie en heeft al enkele mooie wereldbekerresultaten op zijn naam staan. Als reeds ervaren rot in het wereldbekercircuit kan hij Jochen en Tom veel aanleren en zijn passie en kunde tevens doorgeven en delen met de jongere renners in ons team. Voor hun is hij een voorbeeld waar ze maar al te graag naar opkijken en dingen van leren. Ik weet dat Vincent er al naar uitziet om met deze 3 renners de wereldbekerparcoursen te verkennen,’ besluit een fiere teammanager Dirk Berden.

Foto: KTM Bikevision UCI MTB team