Nino Schurter en Lars Forster winnen tweede rit in Cape Epic

Nino Schurter en Lars Forster winnen tweede rit in Cape Epic

XCO Mountainbike wereldkampioen Nino Schurter en partner Lars Forster (SCOTT-SRAM) waren eindelijk van de partij in de Absa Cape Epic. De Zwitsers kregen een derde dag met lekke banden te verduren, maar deze keer weerhield hen dat niet van de overwinning. In een sprint schreven ze de 123 km lange etappe 2 van Lourensford Wine Estate naar Elandskloof Farm Cottages in Greyton op hun naam.

De meeste toppers waren gedurende de gehele etappe op hun gemak, met de leiders Andreas Seewald en Martin Stošek (Canyon Northwave MTB) en Hans Becking en Jose Dias (BUFF-MEGAMO) als constante bedreigers. Becking zei na de etappe dat ze blij waren dat ze die dag niet hadden aangevallen.

De kopmannen bleven bij elkaar tot ongeveer 90 km in de eindeloze etappe van 123 km; aan de Jacques’ Klim ontsnapte SCOTT-SRAM. Schurter en Forster slaagden erin iets meer dan een minuut voorsprong te nemen op de achtervolgers, maar aan de top van de klim kwam Schurter tot de ontdekking dat zijn achterband opnieuw een probleem had. Hierdoor konden de achtervolgers de Zwitsers inhalen en een kopgroep van zeven teams vormen.

Christopher Blevins van Toyota-NinetyOne-Specialized ging er richting de finish vandoor en toonde dat hij nog veel vermogen over had, maar Beers kon Becking niet passeren, zodat Schurter en Forster als etappewinnaars over de streep kwamen. “Het is altijd leuk om te winnen”, zei Schurter, “maar we hadden weer pech! Ik weet niet wat het is, om de een of andere reden; ik worstel gewoon met mijn versnelling deze week. De benen voelen echter goed aan en ik voelde me goed gedurende de hele etappe van vandaag. De sprint was niet echt een sprintfinish, maar meer een kwestie van wie het langst kon volhouden. Wie op het einde de benen had, zou winnen. Het is geweldig om de overwinning te pakken en het geeft ons motivatie voor morgen.”

De gele leiderstrui dragers Andreas Seewald en Martin Stošek (Canyon Northwave MTB) eindigden als vierde, 10 seconden achter de leiders, zodat hun voorsprong in het algemeen klassement weinig tot geen schade opliep. Zij starten de derde etappe met een voorsprong van bijna vijf minuten op de nummer twee, Becking en Dias van BUFF-MEGAMO. Titelverdediger Beers staat nu samen met Blevins op de derde plaats in het algemeen klassement, op acht minuten van de eerste plaats.P

Pauline Ferrand-Prévot en Robyn de Groot winnen bij de vrouwen

Pauline Ferrand Prévot and Robyn De Groot during stage 2 of the 2022 Absa Cape Epic Mountain Bike stage race from Lourensford Wine Estate to Elandskloof in Greyton, South Africa on the 22nd March 2022. Photo Sam Clark/Cape Epic

De Franse superster Pauline Ferrand-Prévot, voormalig wereldkampioene veldrijden, wegwielrennen en XCO, kwam als een kampioen terug. Zij won de etappe aan de zijde van BMC MTB Racing teamgenoot Robyn de Groot.

BMC MTB Racing eindigde bijna drie minuten voor de huidige leidster Sofia Gomez Villafane en Haley Batten (NinetyOne-songo-Specialized). In het algemeen klassement gaan ze Faces Rola en Symbtech ZA voorbij en werden ze tweede. Ze hebben nu iets meer dan zes minuten achterstand op de leiders.

In de CM.com damescategorie reden de top vier teams gedurende een groot deel van de eerste helft van de tweede etappe samen. Candice Lill en Mariske Strauss van Face Rola wisselden vooraan in het peloton van plaats met Villafane en Batten tot aan de 85 km. Vanaf hier kwam BMC MTB Racing echter tot leven.

Ferrand-Prévot viel aan op de beklimming van Jacques en nam De Groot mee in de rit. Ariane Lüthi en Amy Wakefield (Symbtech ZA) en Faces Rola hadden geen antwoord. Op de top van de grote klim van de etappe had BMC MTB Racing een voorsprong van bijna drie minuten opgebouwd op de achtervolgende teams.

Na de beklimming reed BMC MTB Racing rustig en constant naar de aankomst, zonder dat de andere teams in staat waren om de achterstand in te lopen. Robyn de Groot zei dat de comeback van haar partner ongelooflijk was.

“Gisteren was heel zwaar. Pauline had een slechte dag. Het is ongelofelijk hoe ze vandaag is teruggekomen, echt verbazingwekkend. Ze was zo vastberaden.”

Ferrand-Prévot gaf toe dat de tactiek van het team in de eerste etappe niet helemaal goed was, maar de tactiek voor de tweede etappe was wel perfect.

“Ik maakte gisteren de fout om in het begin te snel van start te gaan. Daar heb ik de prijs voor betaald. Vandaag ben ik langzamer gestart en heb ik de dag ingereden; dat was een veel betere strategie. Ik plaatste een kleine aanval op de grote klim. Robyn was supersterk en ik zag dat ze met me meekwam. We sloegen een goede kloof en daarna reden we in een lekker ritme naar de finish.”

De tweede plaats in de rit was voor de oranje leiderstruidragers van NinetyOne-songo-Specialized. Ze weten nu dat ze de race in handen hebben. “Het laat je gewoon zien hoe onvoorspelbaar deze race is,” zei Haley Batten.

“We moesten ons vandaag echt aanpassen en met de stroom meegaan. Dit wordt geen gemakkelijke race de komende dagen, maar we zijn klaar voor de uitdaging. Vandaag moest ik echt diep gaan. Ik kom uit de crosscountry en ik ben niet gewend aan zes uur in het zadel, ook al heb ik zo getraind. Sofia was geweldig in het laatste kwart van de race, ze kwam echt in een stroomversnelling en hielp ons het einde halen.”

De derde etappe van de 2022 Absa Cape Epic is een 101 km lange rit over de droge, stoffige en rotsachtige paden van Greyton, waarbij lekke banden een reële bedreiging vormen. Teams die daar niet op voorbereid zijn, kunnen in de problemen komen.

Kijk naar de live uitzending van de derde etappe vanaf 08:30 op www.cape-epic.com/.

Bron: PM

Foto: Nick Muzik en Sam Clark