Uitgeputte Frans Claes 15de, Wout Alleman 20 ste in tweede rit Cape Epic

Uitgeputte Frans Claes  15de, Wout Alleman 20 ste in tweede rit Cape Epic

De tweede etappe van de loodzware Cape Epic-editie heeft zijn sporen achtergelaten. Ook voor Leuvenaar Frans Claes was het de hele dag afzien. Uiteindelijk reed hij met ploegmaat Manuel Pliem als 15de team binnen. In het klassement staan ze nu 16 de. Sebastien Carabin en ploegmaat Pierre Billaud eindigde 17 de en staat momenteel als 18 de geklasseerd. Een leeggereden Wout Alleman kwam pas binnen op de 20ste plaats. In het klassement staan ze 13 de. Winnaars van de dag waren Nino Schurter en Lars Forster. Bij de vrouwen stonden Pauline Ferrand-Prévot en Robyn De Groot op het hoogste schavot.

De derde dag van de Cape Epic was een overgangsetappe van het wijndomein in Lourensford naar de Eland’s Kloof Farm vlakbij het stadje Greyton. De langste rit van de wedstrijd telde maar liefst 123 kilometers en 2350 hoogtemeters. Frans Claes (Pure Encapsulations) heeft zoals vele andere renners enorm afgezien. “Als het gisteren de koninginnenrit was, dan was het vandaag een vijf-plus ster-etappe. Ik denk dat veel renners deze rit onderschat hebben. Op het hoogteprofiel ziet het er af en toe vlak uit, maar dat is zeker niet het geval. Bovendien stond er de hele tijd een stevige tegenwind. Het was dus ‘kop in kas’ en zo hard mogelijk rijden. Natuurlijk niet té hard want het is toch een koers van vijfenhalf uur. En dat al op de derde dag.”

De start verliep rustiger dan de voorbije dagen, wat in het voordeel speelde van de tweevoudige Belgisch kampioen mountainbike marathon Claes. Het plan was om het verschil te maken op de onhergbergzame stukken waar gestapt in plaats van gefietst moest worden. “Manuel en ik zijn erg goed in de loopstukken omdat we vaak in de bergen vertoeven en er ook vaak wandelen. Die skills wilden we vandaag uitspelen.” Maar door een mechanisch defect verspilde het Team van Pure Encapsulations teveel energie tijdens de etappe zelf. “Tijdens de start reed een van de renners tegen mijn derailleur.”, zegt Claes. “Ik heb de hele tijd ofwel op een groot verzet moeten rijden ofwel op een heel klein. Dat maakte het extra zwaar. Ik ben redelijk kapot, ja.”

De opdracht is nu om goed te herstellen zodat beide renners morgen min of meer fris aan de start staan. “Eerst ga ik met Manuel wat losrijden, daarna is het veel eten en drinken, een goede massage ondergaan en vanavond neem ik een ijsbad. Normaalgezien ben ik dan klaar voor morgen.”

Wout Alleman was met ploegmaat Rabensteiner heel diep gegaan en eindigde als twintigste. “Ik heb mega hard afgezien vandaag. Volgens mij heb ik nog nooit zo’n slechte dag gehad. Ik dacht zelfs dat ik de finish niet zou halen vandaag. Op dit moment denk ik zelfs niet meer aan het podium. Ik hoop nu gewoon de Cape Epic uit te rijden,”aldus de Belgische kampioen marathon

Morgen rijden de renners opnieuw een rit van meer dan 100 kilometer en 2250 hoogtemeters.

Bron: Mediateam Frans Claes

Foto: Magic of a Camera